209 023 vill till högskolan i vår

- in Studentliv
@Lundagård

Fortsatt ökning av antalet sökande till högskolan nästa år. Men det ser ut att bli svårare att komma in, enligt Högskoleverket minskar antalet antagna med motsvarande 10 000 platser.

Antalet sökande till vårterminen 2013 fortsatte de tidigare fem årens trend, och nådde ett nytt rekordantal med 209 023 efter gårdagens ansökningsstopp. Detta motsvarar en ökning på 3,4 procent jämfört med året innan.

Trots den fortsatta ökningen av antalet sökande ser platserna ut att bli färre på Sveriges högskolor. Utredaren Marie Kalroth uppgav till DN.se att det totalt rör sig om 700 miljoner färre platser på lärosätena, motsvarande 10 000 platser. Enligt regeringen är det mindre ungdomskullar som ligger bakom  prognoserna som ska leda till färre platser.

Bakom årets ökning döljer sig dock en förändring som förklarar viss del av ökningen. Verket för högskoleservice, VHS, har även börjat att administrera ansökningarna från Kungliga Musikhögskolan och Teologiska högskolan i Stockholm, vilket står för 14 procent av ökningen.

Juristprogrammen vid Stockholms och Uppsala universitet ligger i topp av antalet ansökningar, följt av socionomprogrammet vid Stockholms universitet. Lunds juristprogram är den 6 mest sökta utbildningen. 2968 har ansökt om en plats på programmet.

Hela topplistan från VHS ser du här: