Praktik für alle – i Ryssland

- in Internationellt, Studentliv

Veckans internationella nyheter bekantar dig bland annat med den ryska dumans förslag om obligatorisk praktik för studenter vid de statliga universiteten.

 

Kontakter allt viktigare för att få arbete i Spanien

Den pågående ekonomiska krisen befäster engammal kontakt-kultur där unga arbetssökande måste förlita sig på kontakter när de söker jobb, skriver The Australian. Kontakt-kulturen är ur ett europeiskt perspektiv speciellt stark i medelhavsländer som till exempel Spanien, där familjenätverk spelar en allt större roll för att få arbete. Enligt professor Gayle Allard vid IE Business School i Madrid uppskattar att upp emot 95 procent av alla jobb numera kommer via kontakter. En sådan nepotistisk kultur hävdas ha en hämmande effekt på länders ekonomiska utveckling.

Obligatorisk praktik efter examen diskuteras i Ryssland

Den ryska dumandebatterar ett förslag om en återgång till den gamla vanan från Sovjettiden med obligatorisk praktik efter examen, skriver University World News. Förslaget gäller endast de studenter som läser vid statliga universitet och inte de sju miljoner studenter som studerar vid privata universitet. Enligt lagförslaget ska varje student vid ett statligt universitet skriva på ett kontrakt som förbinder dem att arbeta minst två år inom ett område i ryssland som anvisats av universitetet. Förslaget förväntas minska bristen på högutbildad personal som finns i många ryska provinser.

Oxfordpolisen lanserar kampanj mot brott

I samband med att det anländer tusentals nya studenter lanserar oxfordpolisen kampanjen Operation Bachelor, skriver studenttidningen Cherwell. Kampanjen syftar till att göra studenterna mer medvetna om säkerhetsfrågor och försöka förhindra brott i förväg. Både politiker och studentrepresentanter lovordar initiativet.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se