Operation ”Evakuera Eden” inledd

- in Nyheter, Studentliv

Eden, där den statsvetenskapliga institutionen har sitt hem, står inför en rejäl ombyggnation. Omkring 700 studenter kommer att flyttas till Kemicentrum.

– Behöver vi flytta? Fy fan! Det visste jag inte om!

Victor Brocknäs, som studerar Polities kandidatprogrammet på Eden, blir överraskad av frågan om vad han tycker om den stundande flytten.

– Det låter skitjobbigt att behöva ta sig ända upp till Kemicentrum, men det är bra att de bygger om. Det behövs verkligen.

Det verkar har varit sparsmakat med information till studenterna om flytten. Enligt Nikolas Pięta Theofanous, ordförande för samhällsvetarkåren, har flera studenter känt att de inte har fått tillräckligt med information.

– Vissa har bara fått information vid terminstarten och nu har det blivit dags att börja flytta.

När ska flytten vara färdig?

Den 17 december ska flytten till Kemicentrum vara klar.

 

Det märks tydligt att flyttlasset lämnar Eden. Vid entrén lassar flyttfirman in stora lådor och möbler in i en parkerad flyttbil. Anledningen till flytten är att den statsvetenskapliga institutionen har haft lokalbrist under en längre tid och enligt institutionen har utbildningen har blivit lidande. Lokalerna har aldrig varit anpassade för utbildning, de byggdes med en administrativ miljö i åtanke. Detta har bland annat resulterat i kontorsbrist och efter ombyggnaden ska det finnas plats att inhysa betydligt fler lärare och annan personal.

Lokalerna har inte heller varit optimala för studenterna, det ekar mycket och syrehalten i luften är dålig, uppger Nikolas Pięta Theofanous. Det har funnits för lite utrymme för uppehållsrum och dåligt med studieplatser. Studenter som läser på Eden har ofta behövt söka sig till andra institutioner för att hitta en ledig plats att plugga på. Det har hänt att de andra institutionerna har klagat över att studenter från Eden tar upp för många lediga platser i deras lokaler, enligt kårordföranden. 

Ombyggnaden av Eden kommer att påbörjas i januari 2013 och beräknas vara klar i november samma år. Den gamla fasaden kommer till stor del vara den samma, bortsett från en viss yttre ombyggnad. Till exempel kommer den nuvarande inglasade verandan förlängas så att den sträcker sig hela vägen till sidoingången. Det ska släppa in mer ljus i byggnaden och ambitionen är att bidra till en ljusare och mer behaglig studiemiljö. Det är dock interiören som främst är i fokus under ombyggnaden.

– Hela entréplanet på Eden byggs om och kommer att bli mer studiefokuserat. Dessutom kommer man bygga till ett- eller ett halvt plan på byggnaden, säger Nikolas Pięta Theofanous.


Den personal som kan vara kvar på Paradis kommer inte att behöva flytta alls och kan till viss del inhysas i tillfälliga

baracker på Eden-området. De studenter som flyttar till Gamla kirurgen, istället för de uppskattningsvis 700 som ska till Kemicentrum, kommer att bli kvar där även efter ombyggnationen.

En student som inte berörs lika mycket av flytten är Helene Andersson, som pluggar psykologi.

– Vi flyttar ju inte så långt! Bara till Gamla kirurgen. Eftersom ventilationen är väldigt dålig känns ju en ombyggnad relevant.

Lyssna även in Radio AFs studentnyheter för ett inslag om evakueringen.