Credo: Vi respekterar AF:s beslut

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Credos stadgar strider mot dess status som erkänd studentförening inom AF. Därmed mister den kristna studentföreningen sina hyressubventioner och marknadsföringsutrymme.

På den kristna studenföreningens initiativ samlades Credo Lunds styrelse tillsammans med representanter från Credos riksorganisation med Akademiska föreningens ledning under fredagen för att diskutera deras framtid som erkänd studentförening i paraplyorganisationen.

Anledningen till mötet är att Akademiska föreningen, AF, meddelat att de inte kan ha kvar Credo Lund som erkänd studentförening inför nästa år, då deras verksamhet och stadgar enligt AF strider mot det avtal som tecknas mellan parterna varje år.

– Vi i AF förklarade bakgrunden till vår ståndpunkt, och vi kom gemensamt fram till att förhållandet mellan våra avtalsregler och deras föreningsstadga och verksamhet skilde sig för mycket åt för tillfället, säger AF:s programchef Peter Dahl.

Den springande punkten i avtalet rör kravet att de erkända studentföreningarna inte ska ”ha huvudsaklig kommersiell verksamhet eller bedriva verksamhet som kan betraktas som partipolitisk eller religiös åsiktspåverkan.”

AF:s beslut att inte förnya avtalet innebär att Credo Lund förlorar de medlemsförmåner som bland annat innebär sänkt lokalhyra i AF-borgen och tillgång till marknadsföringsutrymme.

– Vi förstår lite mer hur de tänker nu, och vi respekterar deras beslut och hoppas på att vi kan ha en fortsatt kommunikation framöver, säger Caroline Karltorp, ordförande i Credo Lund.

Kommer ni att förändra er verksamhet och stadgar för att försöka söka nytt medlemskap i AF?

– Vi får se. Vi ska diskutera med våra medlemmar och riksorganisationen vad vi ska göra, säger Caroline Karltorp.

– Är de intresserade av att förändra sin organisation och verksamhet så är de hjärtligt välkomna att höra av sig till oss igen för att bolla situationen, säger Peter Dahl och fortsätter:

– Vi vill fortsätta att glädja och berika studentlivet, och vill vara ett stöd och fortsätta arbeta för att samla Lunds studentföreningar.

– Vår framtid kommer inte att påverkas avsevärt av detta. Vi tycker att Credo har något att tillföra Lunds studentliv, säger Caroline Karltorp.

Läs Credo Lunds stadgar här