"Visa framfötterna när chefen gått hem en fredag"

- in Krönikor

Det gäller att arbeta gratis, armbåga sig fram och våga offra allt. Jobben är få och de sökande många. Mette Mjöberg Tegnander är fundersam kring om hon verkligen blir en bättre arbetstagare om hon offrar sitt sociala liv för karriärens skull.

”Insikten att det mest givande och utmanande arbete jag haft inte är värt så mycket om jag inte får vara med de jag älskar. De senaste månaderna har jag lärt mig mycket om ensamhet. Sa precis upp mig från mitt livs första fasta tjänst och hoppar rakt ut mot ett arbetslöst Sverige och de som jag vill dela mitt liv med.” Så skrev en vän på facebook för ett tag sedan. Vännen hade sedan ett halvår bott på en mindre ort längre upp i landet, långt borta från vänner, familj och kärleken.

Jag drog en stor suck av lättnad när jag läste om uppsägningen. Särskilt då jag varit på ett föredrag om att ta sig in på arbetsmarknaden som ung. Under två timmar blev jag upplyst om att man måste vara beredd på att arbeta hårt, gratis och offra allt det sociala. Att jobba över en fredagkväll istället för att träffa vänner är ett sätt att visa framfötterna för chefen (som antagligen gått hem vid fyra redan?). Föreläsaren, en ung man, praktiserade på ett reklamföretag. Han hade drivit egna projekt och suttit med på viktiga möten med viktiga personer. Han hade även fått sluta i samma stund som praktiktiden var över, för någon ledig tjänst fanns inte.

Vad är rätt och vad är fel? Jag har själv skaffat mig kontaktnät, kunskap och referenser genom ideellt arbete för ideella organisationer. Men jag har sedan även vågat lyssna på de röster i min omgivning som sagt till mig att våga ta betalt och värdera de kunskaper jag har. För det är klart som korvspad att ett företag med glädje låter en praktikant jobba över sena fredagskvällar, inte minst om det är gratis.

Jag tycker att det var sunt att min vän lämnade jobbet och flyttade, trots att jag vet hur svårt det är att få jobb idag som ung och hur många som kämpar med arbetslösheten. Att offra allt, kanske allt som är jag, gör inte mig till en självklart bättre arbetstagare. Är det någon gång som jag gör en kanoninsats, så är det när jag fått skratta en hel kväll med mina vänner eller fått laga mat och umgås med min fina kille. Då får jag inte bara inspiration utan även kraft att gå och arbeta resten av veckan. Efter en skitdag där allt gått fel behöver jag få slicka mina sår i en väns sällskap eller bli peppad av min kille, inte jobba över X antal timmar.

Kanske låter jag både bortskämd och fånigt naiv. Långt ifrån alla har råd att välja bort arbete för att flytta närmre nära och kära. I vissa fall finns det inte ens några nära och kära att flytta till. Samtidigt gör det mig bara ännu mer säker på att det är något att verkligen värdesätter. Kanske borde Företag och arbetsgivare också göra det.

Helgens guide

Rocka loss på skånsk vis

Förra veckan var jag och pappa på rockmusikalen Kal P Dal i Malmö. På scen står bland annat Nick Schröder, Sanna Persson och flertalet av gamla the ark-medlemmar. Med andra ord en blandning av skånska komiker, skånsk rock och musikhistoria. Rock & roll är bättre än ett stadigt kneg. Boka biljett och gå och se Kal P Dal på fredag på Slagthuset!

Ge en vintergåva till fattiga familjer

På söndag samlar jag ihop fina gamla leksaker, kläder och barnprylar och beger mig till Café Agnez på Agnezgatan 11 i Malmö. Vintergåvorna kommer delas ut till barnfamiljer i Malmö som är i behov av barnkläder och leksaker. Efteråt passar jag på att hugga in på Café Agnez fantastiska kakor och soppor. Nom nom nom!

Spontankör på Mejeriet

På måndag kväll får Mejeriet besök av Bodil Bendixon som leder spontankör. Du behöver varken kunna läsa noter eller ha någon tidigare erfarenhet av att sjunga, bara du har lusten att sjunga. Peppa dig själv och gå in gratis och ta ton med andra.

 

Fakta

[checklist]

Mette Mjöberg Tegnander är journalist i grund och botten, gillar roller derby och kan vara ett utav Annika Norlins största fans. Du kan bland annat hänga med henne på Smålands nation eller hitta henne i boklådorna på stadens loppisar. Mette levereras en krönika med heta tips inför helgen som kommer var fjärde vecka påLundagard.se

[/checklist]