7. Julkänslan sprider sig till toppen

- in Julkalender
@Lundagård

Med 700 år på nacken får till slut Helsingborgs stadssymbol Kärnan känna av julkänslan. Detta i form av en tomteluva som hänger på det 35 meter höga tornet.

Längs småstensstigen upp mot Slottshagen har man alltid kunnat åskåda det medeltida tornet Kärnan på distans. Från och med första advent har man även sett en enorm tomteluva pryda toppen av byggnaden.

– Att övertyga bygglovsavdelningen på Helsingborgs kommun om att projektet inte var ett skämt tog 10 minuter. Efter flera turer mellan Länsstyrelsen och bygglovsavdelningen ställde sig till sist kulturavdelningen sig bakom förslaget, vilket till slut hjälpte oss att få tillstånd, säger Daniel Nilsson som är projektledare för tomteluvan.

Arbetet var däremot långt ifrån över i och med bygglovstillståndet – någon var tvungen att sy ihop mästerverket också.

– Tomteluvan krävde 160 meter tyg, 40 m elastonvadd, en budget på cirka 25 000 kronor och 100 arbetstimmar för att färdigställas, säger Agneta Lundström, kostymmästare på stadsteatern som stod för skapandet.

Till sist skulle tomteluvan också upp på toppen, vilket blev ett projekt i sig.

– Luvan bestod av två delar, själva luvan samt den vita bollen, som bars upp separat. Luvan rullades ihop till en ”korv”, togs upp till fots längs trapporna, och kunde sedan rullas ut längs toppen av Kärnan, förklarar Nilsson.

 

Förändringar på stora symboler medför också stora reaktioner. Daniel Nilsson menar på att gensvaret hittills varit uteslutande positiv.

– Vi förväntade oss såväl positiv som negativ respons, varav den negativa sidan skulle härstamma från de konservativa i staden, som eventuellt inte vill att man ska förändra en sådan uråldrig byggnad som Kärnan. Vi har inte hört något sådant alls däremot, utan endast fått positiv feedback på initiativet, instämmer Lundström.

text: Linus Kajander

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

  • Illustrationer: Anna Åkesson

[/checklist]

About the author

Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning, grundad 1920.

Related Posts