Khan Academy – Youtubeskolan

- in Reportage
@Max Jedeur-Palmgren

När hedgefondsanalytikern Salman Kahns kusin hade svårt med matten i grundskolan tänkte han att han skulle hjälpa till med läxorna. Det enklaste sättet att hjälpa var att lägga upp videos på youtube som hon kunde kolla på när hon behövde en repititionsgenomgång.

Dessutom kunde fler kusiner kanske ha nytta av lektionerna. Fler än den närmsta släkten verkade dock uppskatta den Harvard- och MIT-utbildade Khans pedagogiska förmåga, och hittade till klippen på Youtube som snabbt växte i popularitet.

Idag, sju år efter starten av non-profit företaget Khan Academy, har nära 230 miljoner visningar spelats på över 3 000 lektioner och setts av personer över hela världen.

Konceptet som Khan Academy bygger på är Flipped classrooms, vilket ämnar att vara ett komplement till den traditionella skolgången. Men istället för genomgångarna i skolan och övningar hemma med läxorna, så får eleverna i egen takt beta av genomgångarna på datorn (hemma eller i skolan) och så frigöra tid åt läraren att kunna hjälpa eleverna mer med deras övningar de har svårt med under lektionstid.

Khan Academy finansieras genom donationer och har i dag starkt backning av the Bill & Melinda Gates Foundation och Google.

Se Salman Kahn tala på Ted Talks.