Ekonomipraktik – nu oberoende av ekonomi

- in Nyheter, Studentliv
@Virve Ivarsson

Till hösten får Lundaekonomerna möjlighet att ta så väl högskolepoäng som CSN för sin praktik.

  Tidigare har det varit så att en student kanske blivit erbjuden praktikplats men fått tacka nej om denne inte kunnat finansiera praktiken själv, säger Anna Svärd, vice ordförande för Lundaekonomerna.

Ökade praktikmöjligheter har länge stått på ekonomstudenternas önskelista. Hittills har den som velat praktisera fått såväl hitta som bekosta praktikplatsen själv.

Till hösten går dock önskan i uppfyllelse – till viss del i alla fall. Studenterna får söka CSN för praktiken men trots att CSN kan sökas för 30 högskolepoäng kommer endast 15 att kunna tillgodoräknas inom programmet. Och praktikplats är det fortfarande upp till studenterna själva att finna.

Hur kommer det sig att man inte kan tillgodoräkna sig en hel termins praktik?

– Vi anser att en termins praktik är en för stor andel för ett program som bara omfattar tre år. Det blir för lite av en universitetsutbildning då, säger Kristina Eneroth, studierektor vid Ekonomihögskolan.

Den som vill kan ändå praktisera en hel termin och söka CSN för detta, högskolepoängen kommer att registreras i Ladok men inte kunna räknas in i examen. Anna Svärd, vice ordförande för Lundaekonomerna, tycker att det är synd att man inte kan få tillgodoräkna sig 30 högskolepoäng inom utbildningen även om man praktiserat en hel termin.

– Jag vet att det finns många praktikplatser som är just 30 högskolepoäng och som student vill man gärna kunna tillgodoräkna sig hela terminen, särskilt om man tagit CSN för den, säger hon.

Men för att överhuvudtaget kunna tillgodoräkna sig praktik gäller det att först hitta en praktikplats.

Fredrik Andersson, rektor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, tycker att man ska tänka efter vad man tycker är roligt med utbildningen och sedan jobba utifrån egna och andras kontakter.

– Och ta hjälp av studentkåren och arbetsmarknadsdagarna. När man väl befinner sig i det här huset finns det ganska goda möjligheter att utveckla kontakter, säger han.

Fredrik Andersson menar att införandet av praktik handlar om att man vill göra ekonomiutbildningen konkurrenskraftigare.

– Vad gäller inte minst affärsinriktade utbildningar är det ofta ett ganska kort steg mellan teori och praktik i utbildningar utomlands. En bra utbildning kännetecknas av att studenterna kan kombinera teori och praktik samt har glädje av det ena när man gör det andra. Studenterna ska kunna gå ut i ett företag och få en koppling till det de läst i läroboken, säger han.

Se även: Civilekonomprogrammet läggs ned 

Reportage: Behovet av praktik