Inbrott på AF:s kontor

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Under lunchrasten bröt sig någon in på Akademiska föreningens kontor och stal datorer och telefoner för cirka 30 000 kronor.

Två bärbara Mac-datorer, två telefoner och en plånbok med 1 500 kronor i kontanter.  Det var försvunnet när Akademiska föreningens personal kom tillbaka till kontoret vid halv ett-tiden. Polisen tror att en eller flera inbrottstjuvar har brutit upp dörren med hjälp av en skruvmejsel och genomfört inbrottet på några minuter.

– Det känns obehagligt att det hänt medan vi var i närheten, säger Emelie Hult, verksamhetsansvarig på Akademiska föreningen.

Akademiska föreningens kontor ligger på tredje våningen i AF-borgen tillsammans med många studentföreningars lokaler. Det var gott om personer som rörde sig i korridorerna vid samma tid, och polisen fick in vittnesmål om tre okända män i 30-årsåldern. Polisen tog även en tröja som hittades på kontoret.

Vid undersökningen anmärkte polisen på den bristande säkerheten i lokalen. Dörren var lätt att bryta upp, larmet var inte påslaget och datorerna var omärkta. På vardagar är alla dörrar öppna hela vägen upp till tredje våningen.

– Det ser ut som att ni skulle behöva lite nya rutiner, säger Christer Hedlund från Lundapolisen.

Stina Åkesson, VD för AF Borgen AB, säger att man förbättrade säkerheten i borgen med säkerhetsdörrar och larm för två år sedan. Men hon påpekar att tillgängligheten är viktig för studenternas verksamhet i AF-borgen.

– Men det är en balansgång. Det är mycket spring här och det måste det vara.