Karnevalskaos

- in Nyheter

Det verkar som att både Hong Kong och Italien bjuder på festligheter i dess dagar! Under gårdagen lämnade jag Bologna för att ta del av den årliga karnevalen/maskeraden i Venedig. Vi insåg snabbt att vi inte var de enda som hade tänkt ta 9.20-tåget till Venedig så det blev till att stå upp till en början av den två timmar långa resan. Jag läste att de ca 10 dagar långa festligheterna har mer än 100 000 besökare och jag är beredd att stå bakom det påståendet.

Väl framme i Venedig strosade vi runt längs gatorna och insöp atmosfären och gick vilse i återvändsgränder. Ute på de ”stora” genomfartslederna var det poliser som dirigerade oss på rätt spår. Det var med andra ord kaos. Vi hade köpt masker som vi bar dagen till ära och det var fler som var inne på vår tankebana. Roligare var det ändå att se på de som hade gått all-in och var fullt utklädda i diverse stora, pompösa dresser. På Markusplatsen, Venedigs största turistplats, var det i princip stopp, man fick knuffa sig fram. Här stod utklädda personer redo att bli förevigade på en filmrulle, eller på mer digitala varianter. Tyvärr var min kamera inte fullt så frisk så väl framme vid Markusplatsen hade den bestämt sig för att energistrejka.

När vi skulle ta tåget hem på aftonen så var det något av ett labyrintprojekt. Eftersom vi inte var utrustade med varken GPS eller karta så fick vi så vackert fråga efter vägen i varje gathörn. Hela tiden fick vi höra olika varianter som skulle leda oss till centralen:

”Ta till vänster vid bron och fortsätt sedan rakt fram. Sedan kan ni följa skyltarna.” eller:

”Det är bara att ta höger efter andra bron och håll sedan hela tiden till höger.”

Ni kanske förstår att det inte var helt lätt. En och en halvtimme senare hade vi hittat fram till centralen. Innan dess stegrade sig paniken i takt med att fler festglada människor skrålade på gatorna. När det kom upp vilket spår tåget hem till Bologna skulle gå från så sprang alla och brottade sig fram för att komma med. Vi fick sittplats och kunde andas ut. Så karnevalens glada och trevliga syfte till trots så får jag nog rekommendera alla er som hade tänkt att åka till Venedig dessa dagarna att uppmärksamma följande:

1. Ni ska vara glada för människor och stora trånga folkmassor.

2. Klä ut dig, det blir faktiskt roligare inte bara för dig utan för alla de andra 100 000 som också är där och vill se något karnevaligt.

3. Lämna hunden hemma. De hundar som trängdes med människorna var panikslagna och gick ledsna med svansen mellan benen. Djurplågeri helt enkelt.

4. Ha en rejäl laddning cash eller pengar på kortet. Venedig är överprisernas stad och ännu mer i karnevalstider.

5. Skaffa en karta eller använd GPS. Risk för cirkelgående och total förvirring annars.

Avslutningsvis bjuder jag på två bilder från utflykten. Tragiskt nog inte så karnevaliga på grund av kamerastrejk, men det är Venedig och det är vackert!

Karnevalsgodsaker
Klassisk Venedigvy