Jag åkte nästan hem

- in Nyheter

Söndagen börjar närma sig en ny vecka och det är dags att summera vad det italienska bytislivet har bjudit på sen sist. Gårdagen tillbringades med ett trevligt bytisgäng på lite olika platser. Vi inledde denna afton med att gå till en mycket trevlig Osteria, ett enklare matställe brukar det översättas, men ack så trevligt det var! Här samlas gamla som unga på aftonen för att i goda vänners lag äta och dricka tillsammans. Man tar själv med sig den mat man vill äta och osterian står för dryck och sittplatser. Vi hade ingen mat med oss denna gången, men jag ska definitivt ha det vid nästa besök! Det är trevligt att äntligen ha hittat ett riktigt inhemskt ställe där tavlorna hänger hipp som happ och glada tillrop blandas med slamrandet från tallrikar.

Vi vandrade sedan vidare till en lokal där det spelades livemusik i 60-tals tappning. Det som satte extra piff på tillställningen var att många hade gått in för att klä sig tidsenligt och det var verkligen kul att se. Dessutom var det en hel del som gav prov på sina danstalanger och det var bara att förundras. Samtidigt denna afton pågick det en form av marknad där pyssliga människor hade varit framme och sålde sina egendesignade verk såväl som de som hade hittat guldklimpar på någon gammal vind. Glad stämning och tidsresa på en och samma gång!

Idag så tog jag och min lägehetskompis Anna specialbussen till IKEA. När bussen kom trodde jag först det var någon form av färdtjänstbil för att kalla det buss var till att överdriva. Nåväl, bussen var på plats före utsatt tid och det hela rullade på väldigt fint så jag ska inte klaga det minsta. Väl framme i det blågula varuhuset andades jag IKEA-doften och intog först den traditionsenliga köttbullstallriken. Tyvärr verkar det ha gått italienarna förbi hur mycket lingonsylt som är brukligt att addera för det var en teskedsdos som serverades vilket gjorde mig lite upprörd, men le polpette satt där de skulle. Jag festade även till det med en bit äpplekaka och här blev min upprördhet om något lite värre då de inte ville kännas vid någon vaniljsås. Jag frågade och pekade glatt på det illustrativa fotografiet av bakverket men fick en blick som verkade mena att jag inte hade koll på någonting.  Som tur var hade de lyckats skapa en saftiga bit kaka så den slank glatt ner ändå.

Inköpen bestod mest av lite nödvändigheter såsom en sovbar kudde, lite handdukar och inte minst knäckebröd och kanelbullar. Nu klarar jag mig ett tag! Till min stora förvåning sålde de vaniljsås i matavdelningen på IKEA så jag tror att internutbildningen på restaurangavdelningen behöver förbättras. Sen traskade Anna och jag vidare in på ett enormt varuhus där vi bland annat till min stora glädje hittade couscous! Jag slog till med två paket på direkten, inte värt att tveka om den saken. Sen tuffade vi så sakta hem med ”bussen” igen.

Nu väntar lite distanskurspluggande och lite kurering av en förkylning som dök upp idag. I veckan har jag hela tre lektioner i italienska och jag får nog ta och rabbla diverse onödiga verbformer som det italienska språket är utrustat med innan jag inleder nästa vecka.