Tittar utbildningspolitiker även bortom gränsen?

När nu flera partier deklarerat att utbildningspolitik kommer bli ett nytt fokusområde så finns det tillfälle att tänka om när det gäller studieavgifter för tredjelandsstudenter, tycker Isak Engqvist, utbildningspolitisk krönikör.

 

Fler och fler partier har börjat försöka profilera sig på utbildningsområdet den senaste tiden. Centerpartiet ger sig ut på en skolresa och Moderaterna har den senaste tiden gjort flera utspel på utbildningsområdet. Mycket av fokus läggs självklart på grundskolan, men när nu utbildningspolitiken blir fokusområde för flera partier, glöm inte bort att lyfta blicken och se världen utanför.

Många är det som tycker att världen blir allt mindre och mindre. Man träffar människor på utbyten, resor eller varför inte här hemma? Kontakterna med omvärlden märks också bland världens företag som allt som oftast inte bara jobbar med leverantörer, distributörer och kunder i det egna landet. Minskade gränshinder och växande handel gör att de mänskliga kontakterna över gränserna ökar och blir allt viktigare framöver.

Det är denna verklighet som vi studenter står inför. En värld som är allt mer globaliserad och som mer och mer kommer att präglas av kontakter med omvärlden och att omvärlden väljer att komma hit. Mot denna bakgrund var det ett stort misstag att regeringen införde avgifter för studenter som kommer från länder utanför EU.

Det var till höstterminen 2011 som studieavgifterna infördes, något som gjorde att antalet tredjelandsstudenter minskade drastiskt, en minskning som ännu inte återhämtat sig. Jämfört med höstterminen 2010 var minskningen 2011 79 procent. Bland annat var minskningen stor inom områdena teknik och naturvetenskap.

En utbildning med färre internationella kontakter har framöver potential att bli ett stort problem för de svenska lärosätena och studenterna. Allt sedan lärosäten funnits har något av det viktigaste varit kontakten med människor från andra länder för att själv kunna utvecklas. Och jag som nyutexaminerad student kommer att stå inför en global arbetsmarknad där internationella kontakter kommer att bli viktigare och viktigare.

Jag hoppas att det nya politiska intresset för utbildningspolitik också gör att partierna intresserar sig för frågan om hur det svenska utbildningssystemet kan bli mer internationellt influerat. En början skulle kunna vara att överväga att avskaffa avgifterna för tredjelandsstudenter.