En av Sveriges längsta tidslinjer?

- in Studentliv

På universitetets Facebooksida kan du numera få en överblick av händelser och innovationer genom dess 347 år gamla historia. En tidslinje så lång att du kan följa med hela vägen tillbaka till den tid då Lund precis blivit svenskt.

 

Facebooks tidslinje, denna nya och för många irriterande företeelse som ger en inblick i varje Facebookanvändares livshistoria. Från födseln fram tills idag. Nu har även Lunds universitet valt att redigera sin tidslinje för att ge oss en modern inblick i universitetets livshistoria. Från 1666 fram tills idag.

Forskning om spiralbiopsi från 2012 och den första svenska vaccinationen 1801 varvas med en osynlig cykelhjälm, den första respiratorn och upptäckten av laktosintolerans. Alla är kända och revolutionerande upptäckter gjorda på Lunds universitet. De är nu även publicerade på universitetets Facebooksida.

– Det urval vi gjort är från en skrift som heter ”Över 300 år av nyttig forskning”. En broschyr som listar olika uppfinningar och händelseårtal framtagen av Luis, Lund University Innovation System, säger Daniela Fernandez som är processledare för studentrekrytering vid Externa relationer på Lunds universitet.

På tidslinjen figurerar just nu främst årtal från Luis broschyr. Men det finns såklart mycket att successivt fylla på. Fler tips efter händelser som kan läggas in på tidslinjen har efterfrågats på universitetets Facebooksida.

Men för att bli äldst i Sverige får Lund jobba på. Bland annat Uppsala universitet har dateringar redan från 1422.

De reaktioner som kommit in berör främst att få kvinnliga forskare är nämnda.

– Det har varit en manlig dominans i forskningsvärlden under historien. Det är tyvärr inte något vi kan ändra på. Men Lunds universitet jobbar aktivt med jämställdhet och att rekrytera kvinnliga forskare, säger Daniela Fernandez.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Scrolla, gilla, dö

På gott och ont är det digitala och