”Fantastiskt roligt – och utmanande!”

- in Kår, Nyheter, Studentliv

Lundagårdskrönikören och tidigare kårtoppen Elisabeth Gehrke, som är nominerad till att leda European Students’ Union, organisationen med ansvar för 15 miljoner studenter från 39 länder.

 

Vad innebär jobbet som vice ordförande för European Students Union’, ESU?

– Vi representerar studenters intresse på europeisk nivå. Den stora frågan just nu är hur utbildning ska finansieras, det finns en stor debatt om hur studiefinansiering ska se ut i Europa och där är vi en förkämpe för att det ska skattefinansieras.

Hur ser konkurrensen ut?

– Jag är såvitt jag vet den enda som är nominerad och förutsatt att de nationella kårerna vill ha mig så ser chansen att bli vald ganska bra ut.

Känns det som ett kul jobb eller är det mest något gött att sätta på CV:t?

– Haha, jag vet inte om det är så gött för CV:t att ha varit i studentvärlden så länge som jag har varit… men nej, det känns fantastiskt roligt och utmanande.

Hur kommer du fira om du blir vald?

– När jag blev vald till vice ordförande i SFS lovade jag att fira med att bada i Lundagårdsfontänen, så nu får det bli något nytt… vi har möte i Ungern, så jag får väl gå på utomhusspa där!

ESU är baserade i Bryssel. Vilka är dina bästa Bryssel-tips?

– Vad man gör i Bryssel… man dricker öl och äter choklad. Och våfflorna! Våfflorna är goda.

Fakta

[checklist]

  • European Student’s Union grundades 1982 och är en paraplyorganisation för kårer från hela Europa. Genom sina medlemmar representerar de 15 miljoner studenter från 39 länder. Organisationen har sitt säte i Bryssel. ESU har haft två tidigare ordföranden från Sverige: Johan Almqvist 2004 och Jacob Henriksson 2001.
  • Elisabeth Gehrke är 27 år. Hon skriver bland annat krönikor på Lundagard.net och har tidigare jobbat som vice ordförande för Lunds universitets studentkårer (LUS) och Sveriges förenade studentkårer (SFS), samt varit ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF) i Skåne.

[/checklist]