Jonas Sjöstedt – din blivande kursare

- in Studentliv

Under torsdagskvällen bjöds det in till Studentafton med Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt. Tillsammans med Sydsvenskans Per Svensson sätter partiledaren punkt för den politikertäta våren i Lund.

 

Det har nu gått ett år sedan Jonas Sjöstedt sist intog Café Athen. Då var han nytillträdd partiordförande, ståendes bredvid ett rangligt bord med några lokaflaskor. Under torsdagskvällen står där i stället ett podium, komplett med matta, skinnfåtöljer och levande ljus. Det vankas Studentafton. Skillnaden i dekor återspeglas i att Sjöstedts tidigare lediga klädsel utbytts mot en kostym, samt det faktum att hans ansikte numer är välbekant.

Han inleder aftonen på egen hand, och riktar sig mot publiken för att diskutera vinster i välfärden. Det talas om privatiseringsexperimentet, vinstdriven utbildning och riskkapitalbolag. Inget av dessa står partiledaren varmt om hjärtat.

– Jag vill ha en skola som kompenserar för klasskillnaderna i samhället, inte förstärker dem.

Förutom välfärden diskuterades under aftonen även miljöproblem och samarbetet med de övriga partierna i blocket.

– Det gröna behöver det röda, och det intressanta sker i skärningspunkten mellan dessa, säger Sjöstedt, och trycker vidare på att man måste sammanfläta arbetarrörelsen med ekologi.

Förra året ställde moderatorn Mikael Sundström universitetsspecifika frågor. Tillsammans med Sydsvenskans kolumnist Per Svensson snuddar herrarna dock bara på ämnet denna afton. Sjöstedt själv har inte studerat vid universitet, men säger att han vill göra det i framtiden.

Då är det litteraturvetenskap som gäller.

– Jag tror att vetandet har ett värde i sig, menar han, och vänder sig mot en kunskapssyn där allting är nyttoorienterat.

Kvällen fortskrider, och där det i mitt anteckningsblock förra året hade klottrats ned citat om högre studiemedel, avgiftsfria universitetsstudier för utlandsstudenter och bättre förutsättningar för professorer har jag i stället en komprimerad version av Vänsterpartiet partiprogram, samt frasen ”ekologiskt sex” – ett fenomen som enligt Svensson omskrivs i en av Sjöstedts romaner.

Efter aftonen får jag dock chansen reda ut några frågetecken gällande högskolan, som i det omfattande partiprogrammet endast omnämns en gång. Sist Sjöstedt var i Lund betonade han vikten av att höja studiemedlen. Har han några ytterligare förslag på vad man kan göra för att fler över huvud taget ska söka sig till universitetet?

– Man ska göra det enkelt att studera vidare, och då är det viktigt att se till att alla har behörighet till detta efter gymnasiet. Det är ett problem att gymnasieskolan inte fungerar så bra i dag. Yrkesprogrammen är inte högskoleförberedande, och det är ett stort misstag.

Efter några schablonmässiga frågor och svar om Vänsterpartiets politiska ställning ställs till sist den verkligt relevanta frågan. Flaskskeppkommentaren till Jimmie Åkesson. Planerad eller ej? 

– Jo, alltså… ja. Jag har fått den från en norsk partiledardebatt. Erik Solheim, partiordförande i SV, sa det till någon från Fremskrittspartiet. Och jag tänkte att jag lägger den kommentaren längst bak i huvudet och plockar fram den vid rätt tillfälle.

Gick den hem?

– Det tog ett tag innan det trillade in, tror jag. Definitivt för Jimmie Åkesson. Typ tolv sekunder eller så.

Typ tolv sekunder senare tackar Lundagård för sig.