Så når du framgång i torkan

- in Krönikor
@Jimmie Larsson

Lunds oslagbart intensiva nöjesliv förvandlas till ren öken när sommaren anländer. Jimmie Larsson har letat efter vägen till lycka under lovet och kan rekommendera en sak över allt annat – verklighetsflykten.

 

En dimmig sommarnatt 1986 sätter sig en ung tonårskille i en röd sportbil, en Ferrari Testarossa. Han heter Vincent Belorgey och hans äventyr slutar i ett moln av stål, eld och blod. Vincent syns aldrig igen och antas omkommen. 20 år senare vandrar han igen, en vålnad vars själ är förenad med bilen som skickade honom ut i mörkret.

Nu går han under namnet Kavinsky och gör elektronisk dansmusik som om det aldrig blev 1987.

Skapelsemyten bakom Belorgeys alter ego Kavinsky är uppfriskande fånig, precis som hans musik. Han har länge turnerat och verkat under Daft Punks vingar och nu i vår släppte han äntligen sin första fullängdare döpt efter världens i särklass bästa bilspel, Segas arkadklassiker Out Run från just 1986.

Med vinden i håret kör man där i sin röda Testarossa längs soldränkta kuster och ändlösa rader av svajande palmer, en fantasi så levande i all sin fyrkantighet att verkligheten utanför skärmen blir direkt kränkande mot spelarens bultande hjärta.

Och jo då, skivan låter precis som spelet känns. Levande. Färgstarkt. Bättre än verkligheten. I en av få svenska städer som torkar ut och dör under somrarna är sådana flyktvägar oumbärliga. De kan i vissa fall rädda liv. För mig personligen har fyra somrar i Lund, denna one horse town, kantats av verklighetsflykter som får Game of Thrones att se ut som en Stefan Jarl-dokumentär.

Det går att fly hur långt bort som helst, även utan pengar och droger. Ett lov kan det handla om tre veckors cykelmani under Tour de France, ett annat om BBC Radio:s mastodontuppsättning av Liftarens guide till galaxen och ett tredje om båda alternativen samtidigt, någonstans långt utanför Jojo-kortets räckvidd. När all tid blir fritid behöver sunda människor stora, starka intryck. Den som ser något sådant, eller något annat än barnfamiljer och kringdrivande tonårsgäng för den delen, på horisonten i Sommarlund får gärna höra av sig och berätta.

Med Out Run i lurarna och Out Run på skärmen tänker jag lämna tomheten en sista sommar och försöka glömma att det enda som händer när hösten blåser liv i vår lilla stad igen är att spriten börjar flöda.

Jag tänker låta en vandrade vålnad i en animerad Ferrari Testarossa rädda mitt liv.

Min helg:

Fredag Matinémys med Spock och Kirk

The Great Gatsby är mycket yta och inte mycket annat. Star Trek: Into Darkness däremot är exceptionellt berörande för att vara ambitiös action. Välj rymden före 20-talet i helgen.

Lördag  Helkväll med Champions League (TV10 20.00)

Lika självklart som ESC. Tyska klassikerklubbarna Bayern och Dortmund gör upp om titeln som Europas (världens?) bästa klubblag på helig engelsk mark, Wembley Stadium utanför London.

Söndag Vila hjärtat med Game of Thrones

Utan att komma med spoilers går det att säga att de avslutande två avsnittet på tredje säsongen lär bjuda på en del hjärteskärande överraskningar. Jag tänker ta tillfället i akt och återvända till de ljusa, hoppingivande stunderna som fått en att fortsätta genom olyckor och tragedier.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Fritidsointressets tidevarv

Nedrustningen av vårt tristessbekämpande artilleri är sorgligt uppenbar