Mustachmånaden får män att byta skägg mot mustasch

- in Studentliv

Mustasch är månadens ord. Evenemanget Movember får män i Lund att raka skägget för att ge plats åt en ståtlig mustasch. På så sätt hoppas man att medvetenheten kring prostatacancer ska öka.


filipDen första november påbörjades odlingen av ståtliga mustascher över hela världen. Inte minst i Lund, där Kuratorskollegiet i fredags tog tillfället i akt att samla skäggiga män för en shavedown i AF-borgen.

–  Syftet är att låta det växa under hela november tills man har nått en ansenlig mängd mustasch. Det gör man för att visa sitt stöd i kampanjen mot prostatacancer, säger Cecilia Patriksson, ordförande i Kuratorskollegiet.

Ju fler maffiga mustascher som odlas, desto fler samtal leds in mot ämnet prostatacancer. Det är det syftet som den världsomfattande organisationen Movember vill uppnå för att öka kunskaperna kring den vanligaste cancerformen bland män och samla pengar till cancerforskningen. Cecilia Patriksson menar att Movember är motsvarigheten till kvinnornas bröstcancermånad i oktober.

Johan

Det är inte bara i AF-borgen som kampen mot prostatacancer har ökat. I bland annat Helsingkrona nation har man haft en intern shavedown under fredagen.

– Det har riktats mycket uppmärksamhet åt bröstcancer, på samma sätt vill vi öka medvetenheten kring prostatacancer. De är båda sjukdomar som kan vara svåra att upptäcka, säger hon.

Odlarna kan skicka in sina bilder till Kuratorskollegiet för att delta i en tävling där den ståtligaste mustaschen i slutet av månaden uppmärksammas lite extra.

Sören

För de som varken har något skägg att raka eller någon mustasch att odla, finns andra alternativ för att visa sitt stöd i kampanjen. Lundastudenten Pooya Jahankhah är en av skaparna till Facebookappen Brandprox, som smyckar din profilbild med en mustasch. Detta för att göra Movember mer uppmärksammat även inom de sociala medierna.

– Det finns stora, maffiga mustascher i olika färger för de som inte kan odla. Hittills har 200 personer använt sig av appen, säger han.