Hurtigere Ud-reformen möter protester

Danska studenter protesterar mot en ny reform som ska skynda på genomströmningen. I förra veckan blockerades ingångar till flera av universiteten och på fredag väntas nya blockader.

Mathilde Winslow är studentrepresentant vid Köpenhamns universitet och emot Hurtigere Ud-reformen. Foto: Privat
Mathilde Winsløw är studentrepresentant vid Köpenhamns universitet och emot Hurtigere Ud-reformen.
Foto: Privat

Förra torsdagen arrangerades flera blockader vid bland annat universiteten i Köpenhamn och Roskilde. I Köpenhamn blockerades nästan alla fakulteter och lärare och studenter hindrades från att ta sig in till undervisningssalarna.

– Vi är mycket bekymrade och frustrerade över Hurtigere ud-reformen som utbildningsminister Morten Østergaard  lagt fram, säger Mathilde Winsløw, representant från statsvetenskapliga institutionen i Studentrådet vid Köpenhamns universitet och en av de som deltog i blockaden.

–  På torsdag kommer Morten Østergaard till vårt universitet för att tala om utbildningskvaliteten. Då ska vi ställa honom mot väggen och fråga vad han ska göra när kvalitén minskar efter den nya reformen.

Vad vill ni ska hända?

– Vi är inte emot hela reformen, men vissa delar av den. Till exempel innebär reformen att alla studenter tvingas att registrera sig för 60 högskolepoäng och tvingas göra prov. Vi menar att det är studenten själv som ska bestämma hur många poäng som ska tas, annars blir det oflexibelt, säger Mathilde  Winsløw.

Världens bästa utbildning

Men utbildningsministern hade inga positiva besked till studenterna som protesterat och blockerat Köpenhamns universitet.

– Jag står fast vid att ställa krav på dig som student, säger Morten Østergaard  till Universitetsavisen.

– När du får studiemedel och världens bästa utbildning, då kräver vi också att du är heltidsstuderande. Att vara heltidsstuderande innebär också att du är automatiskt registrerad på prov, säger han till tidningen.

Ingen politisk färg

Ikväll ska Studentrådet ha ett möte om hur de ska organisera sig bäst. Ett hundratal studenter väntas dyka upp för att planera hur de bäst kontaktar politiker och media. På fredag väntas Humanistiska fakulteten blockeras igen.

– Den här kampen har ingen politisk färg utan alla studenter är engagerade, säger Mathilde Winsløw.

– Alla politiska partier är för reformen, och det är vi också till viss del. Det vi vill är att vissa delar av den ska ändras, säger hon.