AF Bostäder höjer hyrorna – igen

- in Nyheter

För tionde året i rad drabbas AF bostäders hyresgäster av en hyreshöjning. 2014 års hyror höjs med i genomsnitt 2,1 procent. De största höjningarna får de som bor i familjelägenheter och i Ulrikedals pentryrum.

AF Bostäders vd Henrik Krantz.
AF Bostäders vd Henrik Krantz.

AF Bostäders vd Henrik Krantz förklarar höjningarna med att det kommer att göras omfattande underhåll på fastigheterna.
– Under 2014 fortsätter vi att rusta upp fasaderna på Vildanden och slutför ombyggnaden av våra pentryrum. Vi gör även en fönsterrenovering på Delphi och gjuter om balkongerna på Ulrikedal.

AF Bostäder och Hyresgästföreningen var överens om den dryga procent av höjningen som är vikt till långsiktigt underhåll. Resten av höjningen är tänkt att gå till generella kostnadsökningar.
– Det handlar om ökade kostnader för personal och liknande. Där ville vi ha en högre höjning, men samtidigt är vi en stiftelse som har till uppgift att tillhandahålla billiga studentbostäder, säger Henrik Krantz.
Tror du att era hyresgäster tycker att de får valuta för era höjningar?
– Jag hoppas det. Vi ligger högt när vi mäter kundnöjdhet och jämför man med andra studentbostadsföretag har vi de billigaste hyrorna i landet, säger Henrik Krantz.

 

Robin Heed, bostadsombudsman på AF-bostäder.
Robin Heed, bostadsombudsman på AF-bostäder.

Nöjd med höjning
Även Akademiska föreningens bostadsombudsman Robin Heed, som är studenternas förtroendevalda representant inom AF Bostäder, är nöjd med höjningen.
– Vi är jättenöjda. Alla höjningar som görs går ju tillbaka till studenterna, sen har vi ju även inflationen och en del skattehöjningar.
Robin Heed är övertygad om att hyresgästerna kommer att få valuta för pengarna.
– Det kommer att göras storslagna saker under 2014. Sen handlar det ju inte om flera hundra kronor i höjningar.
Men för någon med studiebidrag kan ju 100 kronor vara väldigt mycket?
– Jo, det är klart. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Men jag tror nog att studenterna har förståelse för att de höjningar som görs kommer att gynna dem.

Är du lika nöjd med hyreshöjningen?
Kommentera eller hör av dig till lundagard@lundagard.se

Hur påverkas din hyra? Kolla in 
Exempel månadshyror