”Att jobba är helt vansinnigt”

- in Nyheter, Studentliv

Hur blir du rik snabbt? Hur får du studentekonomin att gå ihop? Dessa frågor ville Ung Privatekonomi och Kreditkassan tillsammans med chefredaktören för Aktiespararna Gösta Carlberg att svara på när de mötte lundastudenterna.

Gösta Carlberg, chefredaktör för Aktiespararna. Foto: Jens Hunt
Gösta Carlberg, chefredaktör för Aktiespararna.
Foto: Jens Hunt

Trots den sena timman satt ett tjugotal till större delen ekonomer i publiken när Emma Lund från Ung privatekonomi inledde föreläsningen med studentbudget och sparande. Studentekonomi består till större delen av ekonomiska beslut i vardagen och fällor att undvika. Det blir mycket ”tänk på vad du lägger pengarna på”, men också en del tips och tricks som hjälpsamma ekonomiappar. När sedan Gösta Carlberg, chefredaktör för Aktiespararna, intar golvet vrids volymen upp betydligt.
– Det svenska systemet är helt underbart. Man kan antingen jobba för pengar, eller låta pengarna jobba åt en. Att jobba är helt vansinnigt, säger Gösta Carlberg.
Det svenska pensionssystemet får däremot både kritik och hyllningar.
– Premiepensionen ska du ta vara på, men se också till att ha tjänstepension. Då kan du få en betydligt större del av din inkomst som pensionär, säger Gösta Carlberg.

Viktigt med nyckeltal
Gösta Carlberg ger tips till de som aldrig rört en aktie och undrar hur de ens ska börja, men också till de mer pålästa ekonomerna i rummet.
– Aktier är det bästa sättet att få pengar att växa. Det är viktigt att förstå vad det är du investerar i och att hämta information om företagen, som i exempelvis ekonomiska nyckeltal. På så sätt kan man utläsa mycket om hur det går för företaget och vad du kan förvänta dig, säger Gösta Carlberg.

Det går snabbt i vändningarna från en man som jobbade heltid samtidigt som han läste på Handelshögskolan i Stockholm. Men medan Gösta Carlberg har material för säkert dubbla tiden finns bara tid för ungefär en halvtimma av vad han har att säga – föreläsningen lämnas med en nyfikenhet på vad som hände på de otaliga slidesen som inte hanns med på grund av tidsbrist.

Fakta

[checklist]

Fem snabba tips för aktierookies från Gösta Carlberg:

  1. Börja så tidigt som möjligt.
  2. Köp aktier i företag du känner till.
  3. Sprid riskerna.
  4. Använd inte pengar du behöver inom en kortare tidsram.
  5. Välj en risknivå som passar dig.

[/checklist]