Akademisk mångfald i nytt succéprogram

- in Nyheter

Utbildningen har inte ens startat men är redan femte mest sökt i Sverige. Master’s in management på Ekonomihögskolan väcker redan stort intresse.

Fredrik Andersson är rektor på Ekonomihögskolan. Foto: Lunds universitet
Fredrik Andersson är rektor på Ekonomihögskolan.
Foto: Lunds universitet

Programmet som startar hösten 2014 hade totalt 648 sökande studenter på 50 platser. Utbildningen är en ettårig masterutbildning som kommer att ges på Ekonomihögskolan. Den utmärker sig genom att välkomna studenter med en annan akademisk bakgrund än inom programmets.
– Om studenten har en grundutbildning i till exempel biologi, så kan denne sen anknyta till det i det självständiga arbetet i slutet av den sista terminen, säger Håkan Pihl som är ansvarig för innehållet i det nya programmet.

Stark efterfrågan
Utbildningens två terminer är uppdelade i fyra läsblock där de tre första består av kurser med olika perspektiv på ämnet. Till sist skriver studenterna en master-uppsats  då de alltså har chans att inkludera ämnen från sina olika grundutbildningar.
– Det här typen av program är väldigt starkt efterfrågat i Europa, alltså masterprogram i ekonomi som vänder sig till personer med en grundexamen inom andra områden. Där finns en efterfrågan, säger Fredrik Andersson, rektor på Ekonomihögskolan.
Programmet har precis som Ekonomihögskolans övriga program främst marknadsförts av universitetet på mässor eller via webben.  Att innehållet i utbildningen ligger i tiden och att andra mastersprogram har givit Ekonomihögskolan ett gott anseende både i Sverige och utomlands tror Fredrik Andersson är en del av förklaringen.

Programmet välkomnas av Lundaekonomerna
Lundaekonomernas vice ordförande och utbildningsansvarige Anton Blidhem tror att det höga söktrycket beror på att programmet bygger på ett nytt och sällsynt koncept.
– Vi tycker att det är ett kul och innovativt program i och med att de tar in många andra kompetenser utöver den ekonomiska. Vi tror att det är ett steg mot framtiden, säger Anton Blidhem.
Programmet ges alltså av Ekonomihögskolan men studenterna kommer också att möta lärare från andra fakulteter.
– Det kommer att involveras folk från andra fakulteter på gästföreläsnings-basis. Annars ges den inom ramen för ekonomihögskolan, säger Fredrik Andersson.

Inte en ersättning för Technology Management
Lundaekonomerna som ser positivt på det nya programmet, tror inte på att Master’s in management kan ses som en ersättning till det pausade Technology management.
– Technology Management är ett helt annat program och de har två olika målgrupper, säger Anton Blidhem, utbildningsansvarig på Lundaekonomerna.
Technology management  var ett samarbete mellan Lunds Tekniska Högskola och Ekonomihögskolan på Lunds universitet.
Att födseln av Masters in management  inte har något att göra med att Technology Management  lades på is säger också Ekonomihögskolans rektor:
– Beslutet om att starta programmet togs långt före beslutet att göra uppehåll i antagningen till TM, säger Fredrik Andersson.

Fakta

[checklist]

  • Programmet är en del av Ekonomihögskolans satsning efter Bolognaprocessen att öka antalet internationella program.
  • Programmet ger 60 högskolepoäng och startar den 20 augusti 2014.
  • Året är upplagt i fyra läsblock: Ekonomisk-historisk kontext och globala utmaningar, företagsekonomi, ledarskap och master-uppsats.

[/checklist]