Gulagläger och jämställdhetstänk

- in Nyheter
@Karolina Jakstrand

Utrikespolitiska föreningen i Lund kommer att bjuda på en vår av fängslade journalister och EU-politik. Dessutom utlovas en jämnare könsfördelning än förra året.

Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa. Foto: Pressbild.
Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa.
Foto: Pressbild.

Nästa onsdag, den 29 januari, anordnar Utrikespolitiska föreningen årets första föreläsning. Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa kommer då att prata om den rådande mänskliga rättighetssituationen i Kina, Burma och Thailand.
– Det var faktiskt han som hörde av sig till oss. Han har själv varit engagerad i UPF i Linköping och ville komma och prata, och vi tyckte att det kändes som ett relevant tema, säger Hannes Petri en av de ansvariga för föreläsningar på UPF.

Bättre könsfördelning
Förra året fick Utrikespolitiska föreningen en del kritik på grund av den skeva könsfördelningen av föreläsare. Av tretton inbjudna var enbart två kvinnor. Enligt Hannes Petri är det något de har tittat extra på denna terminen.
– Ja, det har vi hela tiden haft i bakhuvudet och självklart ska vi förbättra det denna terminen, säger han.
Schemat för våren är inte helt färdigställt än men några av de bokade föreläsarna är författaren och journalisten Naimeh Doostdar som suttit i fängelse i Iran.
– Efter det kommer en man som suttit i gulagläger och sen kommer även Malin Kärre som var ambassadör i Egypten under arabiska våren, berättar Hannes Petri och fortsätter:
– Med tanke på EU-valet så kommer vi även ha en del föreläsningar om det, men det är fortfarande i planeringsstadiet.

Fakta

[checklist]

  • Vad? UPF-föreläsning med Yasri Khan
  • När? Onsdagen den 29:e januari klockan 19.15
  • Var? I Palaestra et Odeum
  • Pris? Gratis för UPF-medlemmar, 20 kronor för AF-medlemmar och 30 kronor för övriga besökare.

[/checklist]