Planeten Lund

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Pendlare och studenterna som bor i Lund befinner sig i en tyst kamp om studentens bästa boendeplats. Hedvig Areskoug har erfarenhet av båda liven.

När jag för fyra år sedan fick mitt antagningsbesked till Lund ville jag genast ta kappsäcken och lämna min hemort Malmö. Fördelarna med att bo i Lund bara radades upp: jag skulle slippa pendla, det skulle bli lättare att delta i studentlivet och jag skulle enklare kunna umgås med nya vänner. Några nackdelar hittade jag inte. Just då.

Idag har jag flyttat tillbaka till min hemstad för att jag kände att det studentikosa levernet tagit över mitt liv. Jag hade då svårt att se och förstå hur det var att leva i verkligheten utanför studentbubblan. Med detta menar jag inte att jag ångrar att jag engagerat mig i kår- och nationslivet. Tvärtom- det har gett mig enormt roliga stunder, nya vänner och förgyllt i pluggmörkret.

”Pendlarna”. De talas ofta om denna del av Lunds studenter som en grupp utomjordingar. Vem är dessa människor som inte vill bo i Lund? Några axelryckningar fyllda av oförståelse från studenterna som bor i Lund och de fortsätter lämna utomjordingarna åt sidan. ”De vet inte vad de missar”, tänker de uppgivet medan de skrubbar en nationstoalett klockan 03 en lördagsnatt.

Ibland känns det nästan som att det förs ett krig i det tysta. Är det bäst att bo i Lund eller ska man pendla? Sällan möts motståndarna i en debatt, för det känns som ett dött lopp. Som att vi pratar två olika språk utan en vilja att förstå varandra.

Som gammal Malmöbo, gammal Lundabo och nybliven Malmöbo tycker jag mig ha sett studentlivet från båda hållen. Jag fick leva och bo i studentbubblan i fyra fina år. Jag glömde livet utanför, att åka hem till Malmö på besök kändes som en lika stor ansträngning som en jorden-runt resa. Jag sögs in i en homogen värld, utan att riktigt få perspektiv på det Sverige jag lever i idag. Utklädda studenter var det mest mångkulturella inslaget i min värld.

Nu, när jag andas Malmö-luft igen så känns verkligheten så mycket mer närvarande. Det andra Sverige, det mångkulturella och så inspirerande lever jag mitt ibland. Att tillhöra utomjordingskategorin pendlarna handlar egentligen inte om att komma från en annan planet, det handlar om att pendlarna besöker planeten Lund. Med halva hjärtat i Lund och halva i Malmö kan jag konstatera att jag har Lund att tacka för den vaggande vägen till vuxenlivet och Malmö tackar jag för verklighetsperspektivet.