Internationella dagen öppnar dörrar

- in Nyheter
@Sebastian Manieri

Flaggor, arbetsförmedlingen, föreläsningar och godisbitar med företagsloggor – på Agoras internationella dag fick studenter som längtar utomlands svar på sina frågor och nätverkat med utbytesfrämjande föreningar.

Det stora rummet kring trappan på U2 på Campus Helsingborg brukar befolkas av allsköns studentkårer och ideella föreningar som vill marknadsföra sig. På den internationella dagen var det mer tätbefolkat än vanligt. Det är pyntat med flaggor från hela världen, och studenter blandas upp med företrädare för företag och föreningar som alla vill samma sak: att lundastudenter ska plugga och jobba utomlands.

Samhällsvetarkårens Helsingborgsdivision Agora ligger bakom evenemanget, och projektansvarig för dagen är Cecilia Andersson.
– Vi vill inspirera studenter till att studera, praktisera eller jobba utomlands. Jag har själv alltid viljat plugga en termin utomlands, det kan vara en bra erfarenhet och öppna dörrar, berättar hon.
– Kåren har som övergripande mål att internationalisera utbildningen på Campus, och detta projekt är en del i detta, fyller Agoras vice ordförande Zaid Jabar i.

Gratis arbetsförmedling
Montrarna på plats representerar allt från privata företag till Arbetsförmedlingen.
– Universitetsstudenter är en stor del av vår kundgrupp, så vi vill visa upp oss och svara på frågor, förklarar Anders Åkerlund från ett av språkreseföretag.

Eures (European employment services), ett samarbete mellan olika länders arbetsförmedlingar, fanns på plats för att svara på frågor kring arbete i andra EU-länder och föreningen Kulturstudier berättade om sina utbytesterminer till bland annat Ghana och Vietnam. Trots spännande resmål kostar ingen av dem mer än att plugga vanligt.
– En termin kostar lika mycket som CSN ger dig på en termin, så även om du inte har så mycket pengar kan man söka med oss. Det enda du behöver ordna är fickpengar, berättar Malin Mattsson från Kulturstudier.

Oplanerad inspiration för studenter
Två av de som besökt mässan är Maria Shehadeh och Sofia Söderlund. Att de är vid montrarna och frågar runt är inget överlagt beslut:
– Vi stötte på det bara, det var inget vi bestämde i förväg, säger Sofia Söderlund.
– Vi pratade om att plugga utomlands senast här om dagen. Det är skönt att kunna prata med företagen ansikte mot ansikte, berättar Maria Shehadeh.

Förutom montrar med representanter från de olika företagen fanns också föreläsningar att gå på, både från tidigare utbytesstudenter och de som är ansvariga för att bedöma sökande.

Att gå via en extern förening kan för många vara en väg runt den snåriga djungel som är study plans och statements of purpose, och kan låta studenter krydda sitt CV utan att de behöver offra för mycket tid i sökprocessen. Hur många som faktiskt ger sig av återstår att se.

 

 

Text: Sebastian Manieri

Bild: Robin Wilhelmsson