Danskar bussas till Lund

- in Nyheter

Eva Nilsson, kommunikatören på universitetet som genom gratis bussresor vill locka dansken till Lund på universitetets Öppna hus den 15 mars.

eva-nilsson-DSC_0790Ni lockar danskar till Lunds universitets öppna hus med gratis bussresor. Varför vill ni bussa danskarna till Lund?
– Det var organisationen Job og Uddannelse i Øresundsregionen som hörde av sig till oss i våras med erbjudandet om att skjutsa hit studieintresserade danskar. De tyckte det var en bra idé att få danskar till Lund och det tyckte vi också. Än så länge har ett sextiotal personer anmält sig, så vi kan förvänta oss två bussar med uppemot hundra danskar.

Ibland talas det om snedrekrytering till universiteten. Kommer ni att erbjuda bussresor från mindre orter, såsom Hultsfred eller Vissefjärda?
– Vi hoppas att människor från Vissefjärda och Hultsfred kommer, och det finns också tillfällen när vi bjuder in intressenter från exempelvis södra Sverige. Men då brukar skolorna på de nämnda orterna själva bekosta resorna. Det finns inget som det finns pengar till i dagsläget. Men det hade såklart varit drömmen.

Varför kommer de genom en gratis bussresa? Har tågtrafikens priser blivit för höga?
– Jag vet inte varför. De på Job og Uddanelse tyckte väl att det var smidigast så.

Hur kommer Lunds universitets öppna dag annars gestalta sig?
– Vi kommer ha studenter och studievägledare på plats för att berätta om universitetet. Det kommer ordnas guidade rundturer och föreläsningar. Vi kommer erbjuda ett fysiskt öppet hus, men också ett förlängt öppet hus på webben under en dryg vecka.

Vad blir höjdpunkterna?
– På webben blir höjdpunkterna de många olika punkterna att ta del av. Klockan nio kanske vi lägger upp en film om hur det är att söka bostad i Lund. Vid elva kan det finnas ett chattillfälle om att plugga här. Vid klockan ett kanske ett historiskt tv-inslag om Lund.
– På den ”fysiska öppna dagen” blir det en helhetsupplevelse. Möjligheter att träffa studenter, få guidade rundturer och besök på nationer om en vill. Boelspexarna ska uppträda en gång i timmen med vad de kallar ”skryt”. Men vad det innebär konkret vet vi inte ännu. Det får bli en överraskning.

Foto: Privat

Fakta

[checklist]
  • Tillsammans med projektet Job og Uddannelse i Øresundsregionen erbjuder Lunds universitet gratis busstur från Köpenhamn till Lund åt danskar.
  • Job og Uddannelse i Øresundsregionen består av 12 samarbetspartners, däribland Köpenhamns kommun, Region Skåne och Arbesförmedlingen Analys.
  • På plats i AF-borgen blir det en stor utbildningsmässa där studenter och studievägledare möter dem som är intresserade av att studera vid Lunds universitet.
  • Danska intresserade kommer få info om vad de bör tänka på vid ansökning till Lu.
  • Det kommer erbjudas guidade turer i stan, föreläsningar om att studera i Lund, information om utbytesstudier och hur vad som är skillnaden mellan kurs och program.

Källa: Lunds universitet, www.jobuddannelse.net/projektet[/checklist]