En fingervisning om framtiden

Många lägger ned år och dagar på en utbildning, men tiden efter studierna är oviss. Under torsdagen erbjöds humaniora- och teologistudenter att utröna olika karriärvägar under arbetsmarknadsmässan Hybrid i AF-borgen.

En arbetsmarknad i ständig förändring och undersökningar som gång efter annan fördömer möjligheterna till arbete. Framtiden för dagens humaniorastudenter på arbetsmarknaden är ingen utopi. Men det kan det bli ändring på.

Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, gav därför under torsdagen humaniora- och teologistudenter en fingervisning om var deras utbildning kan barka hän. Ett 20-tal företag och organisationer tog plats i Stora salen i AF-borgen för att samtala med och charma studenterna, vilket skedde med viss framgång.
– Det är många som har fått erbjudande om intervjuer i dag, vilket är kul, säger Therese Whass, ansvarig för sammankomsten emellan arbetsgivare och presumtiva arbetstagare.

Viktigt att våga grena ut
Som humanist i rådande arbetsmarkandsklimat, kan vid kompetens och akademiska meriter väga lätt i kampen om jobben. I stället handlar det om att kunna presentera sin särpräglade nyttighet för den aktuelle arbetsgivaren – något som kan innebära en inte spikrak karriär. De ungefärliga 200 besökarna av mässan fick under eftermiddagen möjlighet att lyssna till en föreläsning med temat ”Hur hamnade jag här?”. En talande fras för den kommande humanisten, menar Therese Whass.
– Trenden just nu är att grena ut. Inom humaniora kan det vara svårt att peka på just ett visst arbete, man kan behöva se utanför boxen, förklarar hon.

Dålig uppslutning
Chansen till vägledning i arbetsdjungeln trumfade dock inte det sköna vårvädret. Studenterna lös med sin frånvaro, och valde en parkbänk eller gräsplätt framför ett rum fyllt av framtida arbetsmöjligheter.
– Det är synd att det är så litet. Det har varit större tidigare år, säger mastersstudenten Tanya Kolyaka, som besöker träffen. Men hon är nöjd ändå:
– Jag kom hit för att det är intressant att se vilka alternativ man har. Det har varit bra diskussioner och jag har fått ta gratis CV-bilder.

Årets mässa är den första i sin nya tappning. Tidigare år har Samhällsvetarkåren och HTS valt att sammanfoga åtskilda tillfällen till ett – vilket inte gjordes i år. En faktor som kan ha varit direkt avgörande för det lilla besökarantalet, förklarar Therese Whass.

Johan Kullenbok, litteraturstudent.
Johan Kullenbok, litteraturstudent.
Foto: Casper Danielsson

De som dock skippade solen under en kort stund och besökte mässan, verkade emellertid inte ångra sitt beslut. Litteraturstuderande Johan Kullenbok drog nytta av tillfället.
– Jag kom hit för att undersöka andra karriärvägar än just de akademiska, för att kunna få upp ögonen för något annat också. Det är kul att se vad som finns, säger han.