Taiwan skakas av studentuppror

Storskaliga studentprotester skakar Taiwans huvudstad Taipei. En grupp studenter ockuperade Taiwans parlamentsbyggnad och över hundra studenter har skadats. Lundastudenten Viktor Olsson befinner sig i Taipei och är i säkerhet, men befarar att situationen kan trappas upp.

Den senaste veckan har det stormat ordentligt i  Taiwan. Efter regeringskoalitionen fattat beslut om ett frihandelsavtal med Folkrepubliken Kina har protester utbrutit i huvudstaden Taipei. I tisdags förra veckan barrikaderade ett stort antal studenter sig i Taiwans parlament. Studenterna anser att handelsavtalet, som går under namnet The Cross-Strait Service Trade Agreement, har godkänts utan demokratiskt stöd. De fruktar att avtalet kommer att försvaga Taiwans autonomi och öka landets beroende av Kina. Protesterna, som refereras till såsom The Sunflower Student Movement, fick en våldsam fortsättning i måndags då polisen började slita ut studenterna från parlamentet och riktade vattenkanoner mot de demonstrerande skarorna. Associated Press uppger att 58 demonstranter har arresterats och att ytterligare 137 skadades under konfrontationerna.

Mjuka missilier
Time uppger att
demonstrationerna har förflutit någorlunda fredligt fram till i måndags. Den våldsamma sammandrabbningen i måndags, efter vilken 24 personer var tvungna att föras till sjukhus, föregicks av att polisen vid upprepade tillfället försökte rensa området från demonstranter. När polisen gav sig i kast med att försöka skingra studenterna möttes de enligt tidningen University World News av så kallade ”mjuka missiler” – det vill säga sovsäckar och kuddar – och studenterna har även använt sig av stolar och bord för att blockera ingången till parlamentet.

Lundastudenten Viktor Olsson är just nu på utbytestermin i Taiwan.  Foto: Privat.
Lundastudenten Viktor Olsson är just nu på utbytestermin i Taiwan.
Foto: Privat.

Lundastudent på plats
Lundastudenten Viktor Olsson, som även är engagerad inom Radio AF, befinner sig för närvarande på en utbytestermin i Taipei. Han säger att stämningen bland studenter, professorer och allmänheten präglas av frustration och oro över regeringens förslag.
– Jag besökte protesterna i fredags, innan polisen drev ut alla. Det förvånade mig hur välorganiserat och lugna demonstranterna var. I dag träffade jag studenter med sår och jag har sett bilder inifrån det ockuperade parlamentet på blodiga demonstranter som mötts av våld mot huvudet när polisen drev ut dem, säger Viktor Olsson.

Han tror att oroligheterna kommer fortsätta.
– Jag tror att det kommer att trappas upp. En av mina professorer i dag sa att han ser trettio år av demokratisk rörelse falla i spillror. Oppositionspartiet har fortfarande orimligt med makt, inflytande och pengar, och de verkar helt likgiltiga inför det massiva motstånd de har mött.
– Presidenten har i stort sett inget stöd och deras stora partifråga om att återförenas med Kina börjar bli riktigt gammal. Verkligheten är att Taiwan mår bra utan Kina och rent kulturellt är man väldigt olika fastlandskineser och en stor majoritet av ser sig själv som taiwaneser, så för Taiwans skull finns det egentligen ingen anledning att återförenas, säger Viktor Olsson.

Illa berörd
Viktor Olsson har blivit väldigt illa berörd av att ta del av händelserna på plats, och han konstaterar att han aldrig sett en demokratirörelse på så nära håll förut.
– När en framstående, äldre professor behöver ta en paus från lektionen för att han får tårar i ögonen av att prata om hur orolig han är för Taiwans framtid förstår man att det är allvar, säger han.

Efter måndagens polisoffensiv har nu ledarna för studentprotesterna nåtts av en erbjudan från Taiwans president om samtal, uppger Sveriges Radio.