"Oljeindustrin har en stor roll att spela"

- in Kultur & Nöje

Oljeindustri, Etiopien och miljöpåverkan. Det var några områden som företagsledaren Ian Lundin pratade om i en exklusiv intervju med Lundagård efter gårdagens Studentafton.

Vad tyckte du om aftonen?
– Jag är inte van att tala framför en sån här publik. Men det var intressant och det var intressanta frågor. Det är klart att det är en viktig debatt. 

Vad är en viktig debatt?
– Frågan om oljeindustrin och hur vi påverkar miljön.  Jag tror det är en diskussion som måste fortsätta. Hur vi kan jobba tillsammans för att förbättra världen. 

Hur ska oljeindustrin göra för att förbättra världen tycker du?
– Oljeindustrin har en stor roll att spela.

På vilket sätt?
– Vi måste utvinna våra resurser på det mest känsliga sättet för miljön och på det sätt som är bäst för befolkningen. Jag tror att vi behöver få in hela industrin i de frågorna och att jag tror att industrin är beredda att lyssna. 

Tycker du att ni har utvunnit olja på det sätt som är bäst för befolkningen?
– Ja, när det gäller att utveckla resurserna på ett ekonomiskt sätt och vi har en stor roll att spela för miljön och att skapa jobb. 

En rapport som heter Unpaid debts hävdar att nästan 200 000 människor fördrivits på grund av den verksamhet ni tidigare hade vid block 5A i Sudan. Vad säger du om det?
– Det är en rapport som skrevs för ett tag sen. Det är klart att vi är medvetna om rapporten och det är klart att vi tar det väldigt allvarligt på de uppgifterna, om det hade funnit någon sanning i uppgifterna om kopplingen till oljebolagen hade vi inte varit tysta. Men vi såg aldrig några brott mot mänskliga rättigheter när vi var där. 

Okej, men menar du att det har hänt eller inte?
– Jag tror inte det har hänt. Hade det hänt så hade vi varit medvetna om det.

Har ni några bevis eller argument för att det inte har hänt?
– Det är det som är problemet. Hur bevisar man att något inte har hänt? Men vi har varit helt öppna när det gäller den förundersökning som pågår nu. Vi försöker se till att åklagaren får all information som han behöver för att dra sina slutsatser.

Har du upplevt att det blivit mer fokus på er sedan Martin Schibbye och Johan Persson kom ut med sin bok?
– Deras skäl för att åka till Etiopien var för att undersöka vad vi håller på med där och de kom inte tillbaka med någonting som visar att vi har gjort något fel. För oss är det såklart bra att de kom ur fängelset och att det ordnade sig till slut.

Martin Schibbye hävdar att de som förde bort honom och skenavrättade honom tillhör samma grupp som vaktar bolaget Africa Oils oljefält i Ogaden, där familjen Lundin är aktieägare. Vad säger du om det?
– Det kan jag inte tänka mig att det stämmer. Men han gick in i landet med vad etiopierna hävdar är en terroristorganisation på ett olagligt sätt. På sätt och vis hade han tur att han överlevde, för han tog enorma risker. Och jag övertygad om att vad än han gör och säger framöver kommer det att bli positivt för alla.

Även för dig?
– Ja, vi har inget att gömma.