Här är sista tågstationen

Efter tre veckors byggande och två dagar i rampljuset slutar Lundakarnevalens tågvagnar på Akka sopstation i Lund.

På ett flak på en av lastbilarna i tåget sitter en grupp karnevalister under en grön presenning och sjunger. Regnet öser ner.
– Alltså jag är så blöt att jag inte vet vad jag ska ta mig till, säger Christina Lilliehök.
Hon och hennes grupp har byggt vagnen ”Käpparna i taket” och är sminkade som gamla människor med grå färg och linjer i ansiktet. Nu har det mesta av sminket regnat bort.

Vagnarna nedmonteras
Alla lastbilar, var och en med sina unika vagnar på flaket, kör in på sopstationen. Till en mix av minst tre olika låtar av dansmusik börjar karnevalisterna än en gång jobba. Efter att i veckor skapat och konstruerat vagnarna ska de nu monteras ner. Allt skruvas isär och slängs tillsammans i flera stora containrar. Träplankor, hönsnät och pantburkar. Ett hundhuvud av tyg kommer flygandes i luften.

Hur känns det att montera ner och slänga er vagn?
– Äsch, det känns okej. Så länge hela gänget är med och vi skrotar allt tillsammans känns det bra, säger Hack Stjärnblad, en av deltagarna på ”Käpparna i taket”.

En annan lastbil kör in på sopstationen och parkerar bredvid en av containrarna. Det är vagnen Mice Age. Markus Söderberg har både varit med och byggt vagnen och sedan åkt med både på lördag och söndag. Han tycker det känns jobbigt att slänga allt.
– Det känns riktigt tråkigt. Vi har en så pass bra byggd vagn, väldigt stabilt byggd. Därför känns det nästan dumt att behöva slänga allt, säger han.