’’Kommunen kan göra mer’’

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Johan Sjöberg står på Vänsterpartiets plats tolv i valet till kommunfullmäktige. Med sin långa bakgrund inom Lunds studentliv hoppas han kunna vara studentens vänsterröst i kommunfullmäktige.

Johan Sjöberg kom till Lunds universitet år 2008. Sedan dess har han varit ständigt aktiv i studentlivet. Som engagerad inom studentkårerna och sedermera kårordförande för Lunds naturvetarkår, LUNA, under ett år, är det student- och högskolefrågor hans hjärta klappar hårdast för. Där bostadsfrågan skapar ett hårt tryck på bröstkorgen.
– Jag skulle vilja att vi fick kommunen att bygga fler bostäder – det behövs verkligen. Det byggs för ofta dyra bostadsrätter. Kommunen kan ställa krav via tomträtt: ett avtal med den som ska bygga på marken om hyresrätter, säger Johan Sjöberg och fortsätter:
– Litar man på att marknaden ska fixa bostadsbristen så funkar det inte. Jag tror att kommunen och staten behöver gå in och ta ett ansvar. Man kan till exempel få statligt stöd för att bygga hyresrätter. Alla bör göra sitt. Det är jättebra när studentnationerna börjar bygga lägenheter.

’’Studenterna tas för givna’’
Vänsterpartiet sitter i opposition i Lunds kommunfullmäktige. Johan Sjöberg har varit en del av partiet sedan två år tillbaka, men har likväl hunnit se brister i det borgerliga styret.
– Kommunen kan göra mer för studenterna. Bostadsfrågan återigen. De skulle också kunna hjälpa studenter ut i arbetslivet med traineeprogram och så vidare.
– Jag tror att man tar studenterna för givna inom kommunen, spekulerar Johan Sjöberg.
Vad tycker du om ett studentmedarbetarsystem?
– Jag tycker att man ska få avtalsenlig lön. Jag gillar inte att studenter ska tvingas jobba extra vid sidan om. Heltidsstudier ska vara heltid. Det finns bättre sätt att lösa övergången mellan studier och arbete än just studentmedarbetarsystemet – exempelvis riktiga traineeprogram, säger han.

Långt ner på valsedeln
Johan Sjöberg är doktorand i biokemi vid naturvetenskapliga fakulteten och är aktiv inom universitetsstyrelsen som studentrepresentant. Men det är mest för att det kul. Det är i kommunpolitiken som den mesta fritiden investeras. Och han vill fortsätta jobba för att ta sig in i kommunfullmäktige. Men denna gång det bli svårt: Han står på plats tolv. 2010 fick Vänsterpartiet fyra mandat i kommunen.
– Går det väldigt, väldigt bra kommer jag nog in. Förra valet fick vi fyra ordinarie mandat. Det finns en sannolikhet. Vänsterpartiet har ökat i alla mätningar – chansen finns ju.

Men någon slags individualistisk propaganda vill han ändå inte sprida. Det ska inte handla om honom i första hand, utan partiet.
– Inom Vänsterpartiet driver vi inga personvalskampanjer. Man ska rösta på partiet, inte personen, avslutar Johan Sjöberg.

 

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter eller doktorander.

[/checklist]