’’Jag upplevde skolfrågan och försökte förändra’’

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Gunnar Brådvik är Folkpartiets tredjenamn i höstens kommunalval i Lund. Ett val där han ser en kommun som står handfallen inför studenternas behov.

Gymnasietiden kan vara en omvälvande period. Kanske av tonårsuppror eller existentiella uppenbarelser. Även politiska sådana. För Gunnar Brådvik, nummer tre på Folkpartiets vallista i Lund, var det just så. Hans insikt var att det inte gavs tillräckligt med utrymme för insikter i den svenska skolan. Det var för lite bildning och för mycket daltande.
– Det var i den socialdemokratiska skolpolitiken jag såg att skolan inte fungerade. Det var för lite kunskapsfokus och bildningsideal, men väldigt stort fokus på uppfostran. Det fungerade inte, säger Gunnar Brådvik och lägger till:
– Jag upplevde även att betygssystemet inte fungerade. Det fanns för få betygsskalor och det hade blivit betygsinflation.

’’Kommunen gör inte tillräckligt’’
Gunnar Brådvik är 23 år, men har varit engagerad inom partipolitiken i fem år. Nu är han i akten med att slutföra sin masterexamen i nationalekonomi vid Lunds universitet. Politiken sköts vid sidan om – och kommer så fortsätta. Åren som student har visat honom brister i Lunds kommuns behandling av stadens studenter.
– Jag upplevde skolfrågan och försökte förändra genom de upplevelser jag själv haft.
Gör Lunds kommun tillräckligt för studenterna?
– Det behöver göras mer. Dels måste det byggas fler bostäder. Jag vill även ha ett lokalt bokningssystem av lokaler på nätet. Detta skulle underlätta för studentorganisationer. I dag är det krångligt att boka lokaler. De ska få bättre tillgång till olika lokaler, försäkrar Gunnar Brådvik.

Svår inritningsperiod för internationella
Men det är kanske inte de svenska studenterna som drabbas värst av kommunens eventuella passivitet. Under ankomsten av denna termins internationella studenter var det många frågetecken som behövde rätas ut.
– Jag vill verkligen verka för att Lund ska ta bättre tillvara på de internationella studenterna. Det jag vill göra är att bidra med bättre information på Lunds kommuns hemsida. Det ska bli en naturlig informationskanal. Även att göra det lättare med språket genom att dela ut ett startkit, säger Gunnar Brådvik.

Det ska dock inte daltas för mycket från styrande håll – i sann folkpartistisk anda.
– ‘’Vi vill lämna människor i fred, men inte i sticket’’, var det någon som sa en gång. Det är en rätt talande beskrivning, avslutar Gunnar Brådvik.

 

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter.

[/checklist]