Valvaka blev likvaka

- in Analys
@Casper Danielsson

200 personer tog sig till Edens valvaka för att uppleva valkvällen tillsammans med panelsamtal och experter. Men den studentikost upptjackade stämningen stukades av det ostudentikosa valresultatet.

Magnus Jerneck, professor,  Hanna Bäck, docent, Johannes Lindvall, professor och doktoranden Annika Fredén under gårdagens valvaka. Samtliga arbetar på statsvetenskapliga institutionen i Lund. Foto: Jens Hansen.
En av panelerna under gårdagens valvaka på Eden. Från vänster: Magnus Jerneck, professor, Hanna Bäck, docent, Johannes Lindvall, professor och doktoranden Annika Fredén under gårdagens valvaka. Samtliga arbetar på statsvetenskapliga institutionen i Lund.
Foto: Jens Hansen.

1,9 procent på Edens valvaka ville ha Sverigedemokraterna i riksdagen. 13 procent av landets röstberättigade kryssade Jimmie och hans grabbgäng. 18,4 procent på Eden ville se Feministiskt initiativ i riksdagen. 3,1 av svenska folket höll med. Nej, det gick inte Edenbesökarnas väg under 2014 års riksdagsval.

Lundastudenterna fick sin indoktrinerade världsbild krossad under främlingsfientliga fötter. En hänsynslös reality check om att det politiska livet som levs i Lund är något annat – skyddat och isolerat inom intellektets högborg. En skyddande studentbubbla som till slut sprack.

God stämning
Men stämningen är initialt på topp. 200 personer dricker gratisöl, tipsrundakryssar och myser framför SVT:s tv-sända valvaka – allt i demokratins namn. När Claes Elfsberg blir alltför generisk och färglös – för mycket public service – bjuder Lunds universitets politiska och ekonomiska förening och Utrikespolitiska föreningen på föredrag och panelsamtal. Statsministrars läsvanor dissekeras när litteraturvetarna Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson presenterar sin något nischade bok om vad svenska statsministrar gillar att bläddra i. Det diskuteras även regeringsbildning, strategisk röstning och svensk partipolitik i partisamtal. Unga hjärnor frodas och formas.

Bildningsjakt blir snart i stället eufori. Vallokalsundersökningen ger Fi grönt ljus in till riksdagen och 18,4 procent på Eden jublar. 98,1 procent håller sig dock snart för pannorna. Sverigedemokraterna påvisar ett signifikant fall framåt i undersökningen. Det alla har vetat om senaste året är nu officiellt. 1,9 procent på Eden får gå in på toaletten för att sjunga hejarramsa.

Stämningen mördad av SD
En hommage till demokratin blir snabbt en likvaka till dess minne. Folk börjar skruva på sig, ölen tar slut och ett oroligt surr ligger över Eden. Lustgården har blivit en kyrkogård. SD har mördat Edens valvaka. I paritet med att resultaten från valdistrikten rapporteras in, faller moralen på Eden. Huvudena sjunker allt djupare ner mot knät. Under valvakans sista panelsamtal om regeringsbildning gör sig oron tydlig.

Valvakan ledde till flera politiska diskussioner på Eden. Foto: Jens Hansen.
Valvakan ledde till flera politiska diskussioner på Eden. Drygt 200 personer deltog i valvakan som arrangerades av LUPEF och UPF.
Foto: Jens Hansen.

’’Det är hemskt, egentligen’’
– Hur rimligt är det att Socialdemokraterna och Moderaterna bildar regering? frågar en person Nils Gustafsson och Johannes Lindvall som sitter i panelen. Högst otroligt, menar dem. Men man vet aldrig.

’’Det är hemskt, egentligen’’, mumlar en person som traskar ut från valvakan. Hen ser överdrivet tagen ut. Kanske inser hen riskerna av en normaliserad rasism. Av att Jimmie och att hans grabbgäng växer sig starkare. Trots en rödgrön röst kan han inte fira – det kan ingen. De kan inte glädjas åt Reinfeldts kapitulerande. De firar inte demokratins framgång – utan sörjer dess misslyckande. 13 procent av svenskarna har kraschat festen, svingat och dragit. I det här valet är rasisterna de enda vinnarna. På Eden är 98,1 procent förlorare.