Laser och lågor

- in Studentliv
@Tove Nordén

Vad har Darth Vader, Peter Griffin och Jack Sparrow gemensamt? Jo, de finns alla med på ett hörn i Kulturnattens Fysik- och lasershow.
– Vi vill visa att fysik kan vara både roligt, underhållande och lärorikt på samma gång, säger Stina Ausmeed, masterstudent i fysik.

Johan Zetterberg är forskare på Fysicum. Foto: Jens Hunt.
Johan Zetterberg är forskare på Fysicum.
Foto: Jens Hunt.

Utanför Fysicum är det fullt med folk. Studentorkestern spelar och i ett öppet tält står studenter och grillar hamburgare. Det ringlar en lång kö till Fysicums ingång – det är där inne showen ska gå. Föräldrar håller hårt i sina barn, som håller lika hårt i sina svarta ballonger med Lunds universitets logga på. Klockan är fem minuter i tre och showen börjar alldeles strax. 

I år är det sjuttonde gången Fysicum anordnar sin show. Det började med en lasershow på 90-talet och har sedan utökats med flera experiment. Johan Zetterberg är forskare på Fysicum och en av dem som varit med sen starten. Han är övertygad om att showen har hjälpt till att öka populariteten för fysikutbildningen i Lund.
– Det är viktigt att synas, och med showen marknadsför vi oss. Jag tror att det är delvis den som gjort att vi numera är den i särklass största fysikutbildningen i Sverige, säger han.

Turnerat på fler ställen
Fysik och lasershowen har också satts upp utanför Sverige på olika festivaler och evenemang. De har varit i både Shanghai, Belgrad, Oslo och Köpenhamn.
– Det roligaste är att möta människor och att man blir ett så sammansvetsat gäng när man jobbar med showen. Och sen var det roligt i Belgrad – där fick vi skriva autografer när vi var klara, säger Johan Zetterberg och ler.

Stina Ausmeed är en av studenterna som arrangerar evenemanget. Foto: Jens Hunt.
Stina Ausmeed är en av studenterna som arrangerar evenemanget.
Foto: Jens Hunt.

Stina Ausmeed är en av de studenter som varit med längst och både jobbat och turnerat med showen, sedan 2010. Och hon ångrar inte att hon engagerade sig.
– Det är väldigt roligt och lärorikt. Man får lära känna många nya studenter och sen är det alltid kul att spexa och få publiken att skratta, säger hon.

I salen inne på Fysicum är alla platser upptagna och vissa får sitta i trappan utmed väggarna i salen. Det är varmt, men stämningen är på topp. Föreställningen är för barn från fyra år och mer än hälften av publiken är utom sig av förväntan. Efter höga flammor, bustrick med ljud, rökringar och skrik från publiken när rummet fylls av laserstrålar i olika färger, får arrangörerna en rungande applåd.
– Det har varit lika fullt på alla föreställningar idag, så det är kul, säger Stina Ausmeed.

 

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Prefekt: ”Verksamheten kommer pågå som vanligt från och med nu”

Under onsdagsförmiddagen skedde en explosion på Fysicum, Fysiska