Hon är din nya minister

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson blir ny minister för högre utbildning och forskning. Samtidigt blir miljöpartisten Gustav Fridolin utbildningsminister och efterträder därmed folkpartisten Jan Björklund.

Statsminister Stefan Löfvén har nu utsett sin regering. Minister för högre utbildning och forskning blir Helene Hellmark Knutsson, som tillsammans med nye utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) efterträder folkpartisten Jan Björklund.

Helene Hellmark Knutsson har tidigare varit oppositionslandstingsråd i Stockholms län och ombudsman i Landsorganisationen i Sverige sedan 1996. Hon har läst totalt 90 högskolepoäng på Stockholms universitet mellan 1990-94, bland annat grundkurser i historia, nationalekonomi och statistik.

Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.  Foto: Jonas Jacobson.
Oskar Styf är ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson.

Doldis
Men i Lund är Helene Hellmark Knutsson ingen kändis.
– För mig är hon relativt okänd. Men att den nya ministern är någon som många inte känner till behöver inte vara något dåligt, säger Oskar Styf, ordförande för Lunds universitets studentkårer.
– Hon är helt okänd för mig. Jag googlade henne idag, och jag kan inte minnas att vi träffats eller talats vid, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.

Bra på samband
Den nya konstellationen med tre ministrar på utbildningsdepartementet ger hopp, enligt Per Eriksson.
– De har goda förutsättningar att göra ett bra arbete. Gustav Fridolin som departementschef är bra eftersom har är insatt i skolfrågorna och bra p åatt se samband, säger Per Eriksson.
– Det är bra att ha en särskild minister för högre utbildning och forskning. På så sätt kan utbildningsdepartementet ha flera olika fokus, och anpassa arbetet eftersom det är olika organisationsstrukturer mellan vanliga skolan och högskolan, säger Oskar Styf.

Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger
Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger

Se över resursfördelningssystemet
Enligt Lunds universitets studentkårer har Jan Björklunds efterträdare redan saker att ta tag i.
– Jag hoppas att hon ser över resurstilldelningssystemet för högskolan. Det behövs fler studieplatser, men även mer pengar till de enskilda studenternas utbildning, säger Oskar Styf.
– Hela den högre utbildningen behöver ett nytt helhetsgrepp. Det har lappats mycket under tidigare regeringar och det är flera frågor om hur den högre utbildningen ska finansieras, säger han.

Fler utbildningsplatser
Rektor Per Eriksson ser gärna att antalet utbildningsplatser utökas.
– Det är ett jättedilemma att vi avvisar kvalificerade studenter från utbildningar. Det behövs fler utbildningsplatser, vilket jag påtalat till förra regeringen också. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på utökat antal utbildningsplatser, vilket är lovande.
– Sen måste den nya regeringen ge stöd för forskningssatsningarna Max IV och ESS. Där har vi fortfarande en del finansiella problem att ta tag i, säger han.