Arkiverade studenter

- in Nationer, Nyheter
@Agnes Östberg

Efter fyra år av renovering har det gamla Landsarkivet på Arkivgatan blivit bebott. Lunds nations medlemmar har tagit sitt pick och pack och flyttat in i helt nya lägenheter. 

Ida Moen Larsson är kurator på Lunds nation. Foto: Jens Hunt.
Ida Moen Larsson är kurator på Lunds nation.
Foto: Jens Hunt.

Det doftar av nymålat, byggdammet ligger i luften och stegen ekar i de nyrenoverade korridorerna. Lunds nations kurator Ida Moen Larsson visar runt i de splitter nya lokalerna på studentboendet Arkivet. De 126 studentlägenheterna som är till för nationens medlemmar har nu fyllts av nyinflyttade.

I november ska de sista byggnadsdetaljerna vara klara och de galler och maskiner som står kvar på innegården vara bortforslade.
– Byggprocessen har gått bra. Det känns kul att få vara med i uppstartsfasen av slutföringsprojektet, säger Ida Moen Larsson, kurator på nationen sedan i somras.

Svåra lösningar
Våren 2010 köpte Lunds nation Landsarkivets gamla lokaler på Arkivgatan. Beslutsprocessen för Länsstyrelsen blev inte helt okomplicerad då över 700 arkitekter och kulturpersonligheter skrev på en protestlista i hopp om att bevara byggnaderna i sina ursprungliga skick.

Trots envisa diskussioner accepterades nationens planförslag av byggnadsnämnden och de tre K-märkta originalbyggnaderna kunde börja renoveras både in- och utvändigt.

Ett fjärde, helt nytt hus har också byggts, med rustika detaljer i rost för att smälta in i omgivningen.
– I och med att de gamla husen är K-märkta har arkitekterna behövt hitta skräddarsydda lösningar. Det har inte varit möjligt att riva vissa väggar invändigt heller. Det har varit trixigt för arkitekterna men nu i efterhand kan jag tycka att det är charmigt, att det är individuella rum som alla är lite olika, säger Ida Moen Larsson.

En av sittgrupperna på Lunds nations nya bostadshus Arkivet. Foto: Jens Hunt
En av sittgrupperna på Lunds nations nya bostadshus Arkivet.
Foto: Jens Hunt

Hon berättar att det finns allt ifrån korridorrum och mindre pentrylägenheter till femrummare och etagelägenheter med egen terass. Söktrycket har varit högt och det har kommit in upp emot 300 ansökningar.

Kösystemet där nationsmedlemmarna mäts efter tid och engagemang inom nationen har avgjort vilka som fått flytta in.
–  Jag skulle nog säga att 70 procent av de som fått bostad här är novischer, säger Ida Moen Larsson.

Påkostat miljonbygge
Det märks att renoveringen varit påkostad och genomgående är det färgsprakande tavlor som hänger på väggarna och dyra designmöbler som vi får provsitta i ett av samlingsrummen.

Finansieringen har enligt Paul Pierce, vd för Lunds Nation Arkivet AB, uppgått till strax under 160 miljoner kronor inklusive moms. Det är totalkostnaden där allt från köpet av tomten till arkitektarvoden räknas in. Bara bygget uppskattar Paul Pierce ha uppgått till cirka 125 miljoner kronor och kostnaderna ska ha hållit sig inom budgetramen.

Just ekonomin har varit en central fråga när det gäller Arkivet, som kritiserats för sina dyra hyror.

Dia är nyinflyttad i Lunds nations nya bostadshus. Foto: Jens Hunt.
Dante Zia är nyinflyttad i Lunds nations nya bostadshus.
Foto: Jens Hunt.

En av de boende student dyker upp i den spiralformade trappuppgången och med snabba steg skyndar han förbi mot den närmsta lägenheten. Det är Dante Zia, nyinflyttad i Arkivet och förman på Lunds nation. Han delar en cirka 70 kvadratmeter stor lägenhet tillsammans med sin rumskamrat.
– Vi betalar 9995 kronor i månaden och det är dyrt. Men jag får bostadsbidrag och jobbar lite extra, så då klarar jag mig, säger Dante Zia.

Sammanhållningen en utmaning
Rundturen går upp på en takterass där några glömda ölburkar och flaskor ligger kvar. Ida Moen Larsson förklarar att det inte kommer vara några stående verksamheter eller nattklubb på Arkivet som det ser ut nu.

Att få sammanhållning mellan nationshuset där aktiviteterna sker och Arkivet blir alltså en viktig uppgift.
– Det kommer bli en utmaning att få alla som bor här att känna sig som en del av Lunds nation. Redan igår hade vi en inflyttningsfest för de som flyttat in. Det var väldigt trevlig stämning och jag tror att det var uppskattat. Sedan är tanken att sätta upp en anslagstavla i entrén där nationen informerar, säger Ida Moen Larsson.

Hon vänder sig om med en sista blick över de pampiga svarta stängslen, de vackra tegelfasaderna med turkosa fönsterramar och cyklarna som står parkerade utanför. På entrébyggnadens tak vajar nationsflaggan i vinden och märker ut en ny era för Arkivet.

Nu får Lunds nation ytterligare 126 studentboenden, vilket gör att nationen har totalt drygt 250 studentboenden att hyra ut.  Foto: Jens Hunt.
Nu får Lunds nation ytterligare 126 studentboenden, vilket gör att nationen har totalt drygt 250 studentboenden att hyra ut.
Foto: Jens Hunt.