Hon förändrar världen med fotboll

- in Studentliv
@Axel Vikström

2012 landade Cecilia Andrén Nyström i Moçambique med en boll och en dröm. Två år senare leder hon organisationen som varje vecka ser till att 5000 tjejer stärker sitt självförtroende. Genom att låta dem spela fotboll. 

Fotboll är världens populäraste sport. För Cecilia Andrén Nyström är den också ett verktyg för att förändra världen.
– När jag kom till Moçambique kunde jag inte språket och kommunicerade knackigt via Google Translate. Men jag märkte snabbt att fotbollen fungerade som ett universellt språk, säger Cecilia Andrén Nyström, som igår kväll föreläste på Utrikespolitiska föreningen om sitt arbete med organisationen ”Futebol dá força” – Fotboll ger styrka.

Cecilia A Nyström har en bakgrund som juniortränare hemma i Stockholm. När hennes mamma 2012 fick jobb som diplomat i Moçambiques beslöt den då 20-åriga dottern att följa med. Av en slump träffade hon landslagsanfallaren Sarita, som bjöd henne att komma och titta på nästa träning. Det var i varje fall vad Cecilia A Nyström trodde.
– När jag kom till träningen stod alla och tittade förväntansfullt på mig. Det visade sig att jag tydligen tackat ja till att träna laget.

I tiderna studerade Cecilia Andrén Nyström en månad vid Statsvetenskapliga fakulteten i Lund. Men istället för att fortsätta studera beslöt hon att skapa sitt eget jobb.  Foto: Axel Vikström
I tiderna studerade Cecilia Andrén Nyström en månad vid Statsvetenskapliga fakulteten i Lund. Men istället för att fortsätta studera beslöt hon att skapa sitt eget jobb.
Foto: Axel Vikström

Cecilia A Nyströms ledarskap, baserat på respekt och laganda, väckte stor uppmärksamhet. Det tog inte länge förrän laget hade storpublik på sina träningar. Tränare från alla håll runt huvudstaden Maputo kom för att fråga vilka metoder hon använde sig av.
– Många blev besvikna när det visade sig att jag inte hade någon hemlig taktisk ingrediens, utan att vägen till framgång helt enkelt var att ingjuta mod i tjejerna, säger Cecilia A Nyström.

Detta blev startskottet för Futebol dá força, FDF. Organisationen utbildar unga kvinnliga ledare som fotbollsinstruktörer, men också i sex- och samlevnadsfrågor, mänskliga rättigheter och förebyggande av våld. I dag har FDF över 300 ideella ledare som stöttar över 5000 tjejer varje vecka. Verksamheten bedrivs i dag även i Zambia och Sverige.
– För att vara en del av den svenska fotbollsfamiljen krävs det fortfarande att man hör till den vita medelklassen. Det finns många lösningar på problemet men viljan att göra något saknas, säger Cecilia A Nyström.

Cecilia A Nyström anser att det är möjligt att förändra ett samhälle – om det är samhället själv som står för förändringen. Därför strävar organisationen till att hålla sig i bakgrunden och låta lokala aktörer leda arbetet.
– Det är ingen idé att jag som utomstående kommer och säger att ”nu måste ni göra så här”. Istället för att klampa in i farstun har jag märkt att det är bättre att slinka in genom bakdörren.

Hon har insett att det kanske inte är möjligt att rädda hela världen själv. Men i Moçambique har hon lärt sig att förändring kan ske även när det ser omöjligt ut.
– När pappan till en 12-årig flicka i ett av lagen tvingade henne att sluta spela marscherade flickans lagkamrater, ingjutna med nyvunnet självförtroende, hem till pappan och förklarade att inget farligt händer dem när de spelar fotboll. I dag är det pappan som går runt och knackar på grannarnas dörrar och frågor om de vill komma med och se när hans flicka spelar. Han är hennes största supporter.

Fakta: Cecilia Andrén Nyström
  • Bor: Stockholm
  • Ålder: 22
  • Gör: Driver organisationen Futebol dá força och håller inspirationsföreläsningar.
  • Priser i urval: Ten Outstanding Young Persons Award 2012, H.M. Konungens stipendium Komp 2014, Företagarnas pris Ung Entreprenör 2014.

Fakta: Futebol dá força

  • Grundades i Moçambique år 2012 av Cecilia Andrén Nyström.
  • Utbildar ledare som fotbollstränare, men även i sex- och samlevnad, värdebaserat ledarskap, mänskliga rättigheter och hur de som förebilder kan verka för att förebygga våld och sexuellt utnyttjande av tjejer.
  • Har i dag 312 ideella ledare och över 5000 aktiva deltagare varje vecka.
  • Är idag verksamma även i Zambia och Sverige. 2016 kommer man starta upp i Brasilien.
  • Följ Futebeol dá força på deras Facebook-sida

|divider]