Uppkopplad och avkopplad

- in Nyheter
Pålsjöbadet
Fotomontage av nya Pålsjöbadet i Helsingborg som öppnar efter renovering sommaren 2015. Pressbild: Helsingborgs stad/Wikerstål Arkitekter
Att vandra den långa bryggan fram mot det blekgröna trähuset är nästan som en dröm. Dimman ligger tät och molnen är alltjämt novembergrå. Varje steg är som ett steg mot det okända, men det ingjuter lugn. Harmoni. Vattnet kluckar mot pålarna och några måsar seglar mot skyn.

I omklädningsrummet, eller ska jag kanske kalla det avklädningsrummet, så hälsar de äldre kvinnorna glatt. Det känns tryggt. Jag går in i bastun och slår mig ner, och blicken vilar lugnt ut genom det stora fönstret. En färja passerar förbi i horisonten. På avstånd hör jag de gamla inbitna bastubadarkvinnorna prata om högt blodtryck och nagellacksfärger inför jul. Och att operaföreställningar från Metropolitan har kommit till Malmö. Åtminstone i bioform.

Så har den sista droppen fallit och det är dags att möta Öresunds vågor i ett sekundlångt dopp. Känslan av att allt inom mig snurrar lite grann, som om jag fått ny kraft, är nästan berusande. Att denna finska tradition på något sätt har trillat in vår kultur är inte konstigt. Och än mindre att den på senare år har fått en renässans. Likt långkoket är för matupplevelsen är bastubadet för hälsan. Det är en idé om må bra och vårda sig själv. Att låta gamla beprövade metoder för god mat och själsligt lugn vinna mark i en digitaliserad värld. Det är en komplex paradox av att samtidigt vilja vara uppkopplad och avkopplad.

Vår samtid bjuder på många av dessa paradoxer. Är vår flykt till långkok, surdegbakning, bastubad och stickning uttryck för något större? En rädsla för att glömma hantverket, det naturliga och det långsamma? Genom att avfärda många av uttrycken som en modefluga och hipsterfenomen så förminskas och trivialiseras dem. Kanske är det dags att börja fundera på om det år 2014 finns en saknad efter saker som får ta sin tid, och verkligen får göra det, utan att man samtidigt skrattar åt det. Oavsett om det är ett rop på hjälp i en alltför digitaliserad värld, ett genuint intresse för ett hantverk och en tradition eller om det är av modeskäl som du väljer att motivera att du hänger dig åt något nygammal fenomen så är du helt rätt i samtiden. Och har du inte testat det än så kan jag varmt rekommendera ett besök på ett kallbadhus för att bli avkopplad- så uppkopplad du kan bli med din egen kropp.

 

Kallbad i din närhet: