Studentprotester och hotad yttrandefrihet

- in Internationellt

I Australien protesterar studenter mot höjda avgifter och i Mexiko protesteras det mot ett styre som inte går att lita på. Läs veckans internationella utblick här.

Flag_of_AustraliaProtest mot höjda studieavgifter
Stora protester mötte Australiens utbildningsminister Christopher Pyne efter det förslag han nyligen lade fram om att höja avgiften för universitetsutbildning i landet. Det rapporterar studentmagasinet Verse Magazine.
– Högre utbildningen är vanligtvis den bästa investeringen en person kommer göra för sin egna framtid, säger utbildningsministern i försvar till förslaget.

 

 

Flag_of_IndiaKritik mot den indiska mansrollen
Ett debattinlägg i Indian Institute of Space Science and Technologys studenttidning ”The Sounding Rocket” väcker uppståndelse. Artikelförfattaren Ritu Anil vänder sig kraftfullt mot den kultur av män som påstridigt erbjuder sig betala eller ser det som sin plikt att följa med henne hela vägen hem efter en promenad. Hon kommenterar vidare absurditeten i de blickar ett tjejgäng som skrattar högt får. Ritu Anil vill att kvinnor ska tillåtas vara de oberoende individer de verkligen är och inte gömmas bakom de normmässiga perfekta murarna.

 

 

Flag_of_ThailandMonarkikritik förbjuden i Thailand
En 24-årig student vid Mahanakorn University of Technology i Bangkok har nyligen dömts till två och ett halvt års fängelse efter att ha kritiserat monarkin i ett inlägg på en väns Facebookvägg. Enligt University World News är domen en i raden av flera aggressiva domar efter militärkuppen i maj tidigare i år. Facebook uppger att de tar bort innehåll som bryter mot lokal lag – detta alltså oavsett om det ligger inom ramarna för yttrandefriheten.

 

 

Flag_of_MexicoMexikanska protester efter studentmassaker
Efter att kropparna av de 43 lärarstudenter som försvann i Mexiko i slutet av september i år har hittats har omfattande protester genomförts i landet. Ilskan förstärks av det faktum att de gängmedlemmar som erkänt morden uppger att poliserna var de som tillfångatog studenterna. Av de 74 personer som nu gripits ingår staden Igualas borgmästare och 36 poliser, skriver Al Jazeera.