Lundakarnevalen gjorde miljonvinst

En miljon kronor. Det kommer Lundakarnevalen ge tillbaka till studentlivet.

För många är Lundakarnevalen blott ett minne, men för ekonomichef Joakim Winnerljung har den precis avslutats. Nu är han klar med räkenskaperna, som visar att Futuralkarnevalen gått rejält med plus. Över 30 miljoner kronor omsattes i samband med de tre dagarna i maj och drygt en miljon kronor av vinsten kommer nu att kunna delas ut till studentorganisationer vid Lunds universitet.
– Det är väldigt positivt ur ett förenings- och studentlivsperspektiv. Med de här utdelningarna hoppas vi på fler initiativ och ett roligare studentliv, säger Joakim Winnerljung.
Hur stor vinst gjorde karnevalen?
– Det är inte helt klart än, men min förhoppning är att man utöver utdelningen lyckas fylla på startkapitalet så att det landar på drygt tre miljoner kronor. Bokslutet blir klart i februari, säger han.

Joakim Winnerljung, ekonomichef på Lundakarnevalen. Foto: Lukas Norrsell.
Joakim Winnerljung, ekonomichef på Lundakarnevalen.
Foto: Lukas Norrsell.

Fem miljoner kronor mer
Bokslutet ska bli klart i februari, men redan nu visar siffrorna att Lundakarnevalen omsatt 30 miljoner kronor – drygt fem miljoner kronor mer än Rätt-ochfelkarnevelen 2010. Lundakarnevalens målsättning är att 10 procent av omsättningen ska finnas som startkapital inför nästa karneval. Minst hälften av årets överskott ska sedan delas ut till organisationer i Lunds studentliv.
– Karnevalsorganet bestämmer hur mycket som ska delas ut, men vi vill visa att det troligtvis är en större summa pengar, säger Joakim Winnerljung.
Lundakarnevalen 2010 delade ut 100 000 kronor till studentlivet. Årets karneval ökar utdelningen med 1000 procent. Vad beror det på?
– Det är till 100 procent karnevalisternas hårda arbete. Men sen har vi också arbetat hårt med ekonomin genom alternativa intäkter och göra stora upphandlingar.
– Vårt samarbete med Folkuniversitetet gav en intäkt på drygt 1,2 miljoner kronor och sektionerna har haft väldigt bra disciplin på att lämna in deltagarlistor.
Vilka sektioner gick det bäst för?
– Bokslutet är inte klart än, men det nya mat- och dryckesområdet Foodstock gick det väldigt bra för, liksom för Shoppen. Vi såg en trend i att besökare hellre lade upp en bild från karnevalen på Instagram än köpte en t-shirt, men den trenden lyckades vi vända.
I våras fick ni kritik för snål soulagering och höga kommittéutgifter. Tycker du att ni gjorde rätt prioriteringar?
– Det är svårt att sia om och jag vill inte säga att det är lätt att vara efterklok. Där och då när vi inte hade väderleken klar för oss och med resultaten från karnevalerna 2006 och 2010 i minne var det svårt att inte fatta ett annat beslut.
– Soulageringsbudgeten till sektionerna var 100 000 kronor mer än för karnevalen 2010 ej inräknat Efterkarneveljen, säger Joakim Winnerljung.

Pengar till studentföreningar
I samband med Lundakarnevalen 2010 delades 100 000 kronor ut till studentlivet. AF-borgen fick nya barer och Lillsjödal liksom Studentgården i Skanör fick nya musikinstrument. Dessutom fick en get 1000 kronor i lyxfoder.

Senast den 31 januari 2015 ska äskanden vara inlämnade till Karnevalsorganet.

Mer information om hur äskandet går till hittar du här.