Karthagos fall blir hissnande humor

- in Recension, Spex
@Agnes Östberg

En professionell produktion som brister något i sången men levererar med skämten. Karthago är allt annat än öken, tycker Lundagårds recensent om Krischanstaspääxarnas senaste uppsättning. 

Höstens Krichanstaspäx-spex utspelar sig flera tusen år tillbaka i tiden under efterdynorna av kriget mellan Karthago och Rom. Karthago har förlorat och staden står i ruiner. Rådet har samlats, och där bjuds publiken in i en härlig kontakt med skådespelarna, för att besluta hur de generaler som lett Karthago till misslyckande ska straffas.

Spexet kretsar hela tiden kring den frånvarande gudasonen Hamilkar, en av Karthagos generaler, som fortfarande är kvar i Spanien. Hans hustru vägrar ge upp hoppet om att återse sin älskade make och deras dotter Salambo försöker förgäves ställa allt till rätta genom att hjälpa allt och alla.

Produktionen är riktigt bra, med ljussättning, kreativ dekor och ett vältajmat band där blåsinstrumenten för tankarna till de karaktäristiska elefanterna. Början är lite knackig men det lyfter framåt slutet av första akten. Skådespelarna bjuder på en blandning av nutida skämt om u-båtar i skärgården, Sverigedemokraterna och Paradise Hotel och en kavalkad av ordvitsar ungefär i mitten av föreställningen.

Uppsättningen bjuder på en hel del krossande av heteronormen och rollsättningen är många gånger fantastisk. Olycksfågeln Salambo får mycket sympati av publiken och det blir som mest samstämmigt under sångnumret där Salambo lättar sig hjärta om alla krav som ställs på henne. Annars är sången inte det starkaste elementet i höstens spex.

Tempot höjs mot slutet med en spännande actionfylld scen. När skådespelarna samlas för avslutningsnumret kan man inte låta bli att le över den engagerade och välpresterande ensemblen.

Bästa sånginsats: Den morbida generalen i gult
Bästa utseende: Rådets ordförande Diodorius
Bästa biss: Romerska Claudias solosång med härligt känslosvall
Bästa inlevelsen: Salambo med hög sympatifaktor

Text: Agnes Östberg
Foto: Thobias Bergström

Krischanstaspääxet ger Karthago

  • Var: Spexet spelas på Krichansta nation:
  • När: 27 november 19.30
    28 november 19.30
    29 november 14.00 och 18.00
  • Pris: Biljetterna kostar 100 kr för medlemmar i Studentlund och annars 120 kr.