5 usla Nobelpris

- in Nyheter
@Tove Nordén

Idag är det nobelprisceremoni i Stockholm. Nobelpris anses vara en av det mest prestigefulla prisen, men vilka har varit de sämsta genom historien?

  • Nobels fredspris 1973. Henry Kissinger.
    Priset gavs gemensamt till den amerikanska diplomaten Kissinger och politikern Le Duc Tho från Nordvietnam, för deras insatser under fredsförhandlingarna fram till fredsavtalet för Vietnamkriget 1973. Le Duc vägrade ta emot priset eftersom krigshandlingarna fortfarande pågick, men det hindrade inte Henry Kissinger.
  • Nobelpriset i medicin eller fysiologi 1949. Antonio Egas Moniz.
    Egas Moniz är Lobotomins fader. Han fick Nobelpriset för att ha utvecklat den kirurgiska metoden på hjärnan för att försöka bota psykiska sjukdomar genom att skära av nervbanor mellan loberna. Istället för att bli botade dog många patienter – eller blev apatiska till följd av ingreppet.
  • Nobels fredspris 2009. Barack Obama.
    Amerikanska presidenten tilldelades Nobels fredspris för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk. Då priset delades ut var USA fortfarande involverad i krigsföring – rimmar inte så bra med ett pris för fredsinsatser.
  • Nobelpriset i medicin eller fysiologi 1948. Paul H Müller.
    Läkaren vann Nobelpriset för att han upptäckte att ämnet DDT (Diklordifenyltrikloretan) kunde användas som insektsgift för att försöka utrota insektsburna sjukdomar som malaria och tyfus i tropiska områden. Senare visade det sig att ämnet är ett långlivat miljögift.
  • Nobelpriset i litteratur 1974. Eyvind Johnson och Harry Martinsson
    Svenska Akademien gillar gubbar. Sedan priset började delas ut 1901 har det totalt bara varit 13 kvinnor som fått priset. På 1970-talet gillade dessutom gubbarna i Akademien sig själva så pass mycket att de utsåg några av de sina till vinnare. När Eyvind Johnson och Harry Martinsson, som var relativt okända utanför Sveriges gränser, tilldelades litteraturpriset 1974 satt de själva med i Akademien.

Förresten…

Av totalt 889 mottagare (och 25 organisationer) som har tilldelats Nobelpriset sedan starten 1901 till i år har 47 varit kvinnor. Det är ungefär 5 procent. Argumentet att ”det finns inga kvinnor att välja” är uråldrigt, och en ren lögn. Bättre kan ni!