Dags att jula fram

- in Nöje
@Beri Zangana

Trött på att inte hitta något bland affärernas tråkiga julklappstips? Kanske vore det en idé att hitta ett alternativt sätt att julklappsshoppa i år.

Du står där, varje år. Samma tid, lika stressad över att du inte hittat alla dina julklappar till dina nära och kära. Men i stället för att hamna i samma bokaffärer som tidigare kan det vara värt att testa något nytt.

På Inkonst i Malmö behövs varken pengar eller kreditkort, utan bara en påse. Kvällen den 16 december erbjuder den tillfälliga gratisbutiken ”The swap before Christmas” ett annorlunda sätt att hitta julklappar på – besökarna byter grejer med varandra.
– Tanken från början var att erbjuda ett alternativ till julklappsshoppingen. Vi slänger för mycket saker som vi inte vill ha, därför borde det finnas ett forum där de kommer till nytta, säger Anna Nordlund, arrangör för evenemagnet. Överskottet går till EU-migranter och Röda Korset.

Julmarknader är det många av och de finns i olika teman. Den 6 december arrangeras en hållbar julmarknad. I Domkyrkan i Lund. Du kan gå på workshops eller lyssna på när Kalmar, Wermlands och Blekingska nationernas gemensamma kör, Gudrunkören, sjunger.

Har du ingen möjlighet att gå den 6 december? Oroa dig inte.På Lilla Torg i Malmö kan du besöka ”Good jul” sista advent, som är en del av Malmö fairtrade citys marknadskoncept för hållbar design och livsstil.

Där kan du ta del av julstämningen och shoppa loss bland varor med temat ekologiskt, fairtrade, vintage och lokalproducerat. Helgen innan håller även Mitt Möllan en julmarknad där man kan ta del av konst, vintage, design och mat.

Ett annat alternativ är att ta tåget över bron till Köpenhamn. Fristaden Christiania har en tradition sedan 70-talet att arrangera sin egen exotiska julmarknad. Bland de olika stånden finns mer än bara droger – bland annat hantverk och handgjorda smycken i en miljö som påminner om en orientalisk basar.

Julkmarknader

  • Julemarknad: 5-20/12 i Den grå Hal i Christiania
  • Mitt julmarknad: 13-14/12 på Mitt Möllan i Malmö
  • The swap before Christmas: 16/12 på Inkonst i Malmö med start kl 17.00 för inlämning. 18.00 öppnar butiken och stänger 20.00
  • Good jul: 20-21/12 på Lilla Torg i Malmö

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

LU:s konstnärliga högskolor snart under samma tak

Konst-, musik- och teaterhögskolan vid Lunds universitet har