Det gemensamma intressets år

- in Nyheter
Foto: Hedvig Areskoug
Foto: Hedvig Areskoug

Nytt år innebär ofta en vilja att göra något nytt och stimulerande. Det kan såklart vara allt från att byta inriktning på sina studier till att flytta eller helt enkelt skaffa sig ett nytt intresse. Ofta brukar jag känna att det vore kul att ta det där steget ända ut och faktiskt testa på något som jag länge velat göra. Förra hösten så gick jag på en keramikkurs och det var något som jag drömt om i många år. Sen fortsatte jag inte på den där keramikkursen, men det berodde inte på bristande intresse utan snarare på att jag tyckte det kändes svårt att vara uppbokad samma dag och tid vecka efter vecka. Som student är ju livet inte sig likt varje vecka och jag var rädd att inte kunna vara med på impulsevenemang om jag var inbokad på en kurs. Löjligt tänker ni kanske, men så kände jag då.

Nu, ett år senare så har jag fått den där känslan i kroppen igen. Den där av att jag skulle vilja odla ett intresse. Inte bokstavligt, men intellektuellt. Så jag bestämde med ett par barndomskompisar att starta upp en bokklubb. Det kanske låter som något för kvinnor som är 50 plus, men nej, vi är blott 25 år och vill göra det ändå. Det känns som att det ligger i tiden. Att ha ett intresse som är något annat än träning. Träning var då. Det bör man göra oavsett, även om det där ”bordet” är högst tänjbart. År 2015 bjuder på något nytt när det kommer till fritiden. Nu ska vi diskutera oss igenom den fria tiden eller arbeta kreativt. Det kan vara genom en bokklubb, en politisk förening, en syjunta eller en matklubb. För det är ju helt klart något som bubblat upp de senaste åren som en innegrej: obskyra intressen.

Ja, ni får såklart tycka något helt annat, min analys är högst subjektiv. Men om det är något som jag får trendspana om i kulturväg år 2015 så tror jag det stavas: utövande av ett intresse i grupp. Om det sen består i att du går på ölprovning en kväll eller att du varje tisdag hänger dig åt samtal om vilken tråd som gör sig bäst för ett korsstygn i ditt framväxande textilverk får tiden utvisa.