Lundagårdsfotograf nominerad till Årets bild

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Tidigare Lundagårdsfotografen Daniel Ekbladh har nominerats till Årets bild i kategorin Reportageklasser och övriga arbeten.

– Det känns otroligt kul när man lagt ned så mycket jobb på något som ligger en så varmt om hjärtat, säger Daniel Ekbladh, frilansande fotograf och tidigare fotograf på Lundagård.

Han är nominerad till Årets bild i kategorin Reportageklasser och övriga arbeten. Tävlingen ägs och arrangeras av Pressfotografernas Klubb. I samma kategori tävlar även fotografer som Paul Hansen och Beatrice Lundborg på Dagens Nyheter samt Niclas Hammarström på Aftonbladet Kontinent.
– Att de namnen ligger på samma lista som en själv är otroligt stort. Sedan jag började på Lundagård 2007 har jag drömt om att få bli nominerad till Årets bild, säger Daniel Ekbladh.
– Att en jury tycker mitt arbete är bra är en jättebekräftelsebomb. Ungefär som att posta en bild på Instagram och få 1000 likes.

Bildreportage och film
Daniel Ekbladh skickade in en film till tävlingen om när hans föräldrar sålde gården i Småland – en gård och ett familjearv som varit i familjens ägo i generationer. Han skickade även in ett bildreportage från Los Molinos High School där han han studerade för drygt tio år sedan. Förra året återvände Daniel Ekbladh till skolan för att göra bildreportaget.
Priset delas ut på Fotografiska museet i Stockholm den 14 mars.

Idag jobbar Daniel Ekbladh som frilansande fotograf i Malmö.
– Just nu jobbar jag med en kortfilm om hur det är att leva med diabetes, men jag gör också andra direkta fotojobb.
– Det är så fantastiskt med åren på Lundagård, för många som var aktiva då har gått vidare och blivit duktiga frilansare och journalister. Det var en väldigt viktig period.

Fakta: Daniel Ekbladh

  • Flyttade till Lund 2007 för att studera statsvetenskap.
  • Började fotografera för Lundagård 2007 och var redaktionsmedlem till 2009.
  • Var även redaktör för ett nummer av Blekingska nationens tidning Herulens Härold.
  • Studera fotografi vid Fotoskolan Skåne i Lund 2008-2009.
  • Läste bildjournalistik vid Mittuniversitetet 2009-2012 samt Advanced visual storytelling på Danish School of Journalism år 2014.
  • Är nominerad till Årets bild 2015 i kategorin Reportageklasser och övriga arbeten.

År 2011 vann Lundagårdsfotografen Amelie Herbertsson pris för Årets bild i kategorin Årets bildspel. Läs intervjun med henne efter segern här.