Tiotusentals studenter utan försäkring

- in Nyheter
@Casper Danielsson

28 000 av Sveriges studenter har inte rätt till sjukförsäkring. Det visar en ny undersökning från konsultbolaget Lunicore.
Det är ett stort problem, säger Sveriges förenade studentkårers ordförande Rebecka Stenkvist.

Rebecka Stenkvist, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.  Foto: Pressbild/SFS
Rebecka Stenkvist, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.
Foto: Pressbild/SFS

Om du blir sjuk och måste ha vård är det bäst att du tar studiemedlet. Annars kan du få betala kalaset själv. Studenter som lever på sparade pengar, hemma hos föräldrarna eller av annat skäl avstår studiemedlet omfattas nämligen inte av sjukförsäkringen.

Långtgående konsekvenser
Konsultbolaget Lunicore har på uppdrag av Sveriges förenade studentkårer, SFS, räknat ut hur många studenter som inte tar studiemedel och därför inte har rätt till sjukförsäkringen. Resultatet? 28 000 studenter i Sverige. En siffra som rör upp känslor hos SFS ordförande Rebecka Stenkvist.
– Det är ett stort problem. Det betyder att dessa studenter står utan trygghet om de blir sjuka. Det ska ingen göra. Om du studerar ska du ha rätt till försäkring, säger hon och fortsätter:
– Om du som student blir sjuk under en termin och inte anmäler det, missar du poäng på grund av sjukdomen och därför i ett senare skede förlorar ditt studiemedel, då förlorar du också din försäkring. Studenten kan hamna helt utanför systemet. Detta kan få långtgående konsekvenser.

Hur anser ni att det borde vara?
– Sjukförsäkringen ska vara kopplad till studierna, inte studiemedlet. Den ska helt enkelt försäkra studenterna för arbetet de gör, inte deras inkomst.

– Som student behöver man bli bättre informerad om försäkringssituationen. Pluggar du ska du vara försäkrad, säger studenten Odd Wennerholm.
– Som student behöver man bli bättre informerad om försäkringssituationen. Pluggar du ska du vara försäkrad, säger studenten Odd Wennerholm.

Studenter har dålig koll
SFS har länge vetat om problematiken med oförsäkrade studenter, men inte hur pass utbrett problemet är. De har sedan ett drygt år tillbaka drivit kampanjen #heltsjukt som belyser studenters försäkringssituation. Men hashtagen verkar inte har fått fullständigt genomslag. Frågan är något som studenterna Jessica Sandberg och Emma Fleron på Språk- och litteraturcentrum i det närmaste är omedvetna om.
– Det här låter helt nytt, säger Emma Fleron och tycker att universitetet borde gå ut tydligare med information om läget.
– Jag har absolut ingen koll på det, säger Jessica Sandberg.

Jobbar hårt 
SFS ska nu gå vidare med ärendet till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. De har sedan tidigare arbetat för studenternas rätt till deltidssjukskrivning och att ansvaret för studenters rehabilitering ska bli tydligare.
– Detta är frågor som har drivits väldigt hårt. Vi inväntar resultat från parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Vi har haft  mycket kontakt med dem och med ansvarig minister. De ska leverera sitt slutbetänkande vid månadsskiftet. Vi hoppas på konkreta förslag på flera områden, avslutar Rebecka Stenkvist.