Dyrare att inte betala CSN

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Betala av dina studieskulder i tid, annars kan det stå dig dyrt. Påminnelseavgiften för en missad faktura från CSN har sedan årsskiftet höjts till 450 kronor.

Studiemedlets lånedel har sedan årsskiftet höjts med 1000 kronor. Det betyder att studerande som lånar nu kan få upp till närmare 2500 kronor i veckan – till rekordlåg ränta. Med Riksbankens nollinflation har CSN-räntan följt efter och satts till en procent.

125 procent dyrare avgift
Det är en fin finansiell tid att vara student. Så länge du betalar i tid. En missad avbetalning av studiemedlet följs av en påminnelseavgift som sedan årsskiftet höjts från 200 kronor till hela 450 kronor.
– En hög påminnelseavgift sätts i preventivt syfte. Det bygger på att avgiften ska vara en piska för att betala tillbaka lånet. Pengar måste betalas tillbaka för att nya ska kunna betalas ut, säger Boel Magnusson, chef för inbetalningsavdelningen på Centrala studiestödsnämnden.

Skåne tredje värst
Och det finns några kronor att betala tillbaka. Den genomsnittliga studieskulden bland Skånes studenter ligger på 136 722 kronor, trea på listan efter toppande Uppsala.
– Men regeringen höjer inte påminnelseavgiften för att det har varit stora problem med inbetalningar av skulderna. Det är snarare för att kunna finansiera bland annat studiestödshöjningen, säger Boel Magnusson.
Hur undviker studenten lättast att åka på en påminnelseavgift?
– Vi tycker det är jättebra att betala med e-faktura eller autogiro. Då glömmer man aldrig. Men det förutsätter ju att det finns pengar på kontot.
Och om det inte finns: Vad kan man göra då?
– Då kan man ringa till oss på CSN och se vad vi kan göra. Vi kan lägga upp en betalningsplan. Det är möjligt att flytta en avgift till nästa månad, sägerr Boel Magnusson.

Här kan du se hela listan över Sveriges läns studieskulder.