Vår i tablån

- in Nyheter
@Casper Danielsson
Radio AF:s nya tablå är späckad med 18 nya program.
– Det ska vara en bra blandning, säger vice stationschef Lina Asp.

2013 vann Radio AF:s nyhetsprogram Magasinet priset som Sveriges bästa närradioprogram. I fjol snuvades kanalen på konfekten av Uppsalas motsvarighet. Men i vår gör Radio AF en hårdsatsning för att åter ta sig tillbaka till toppen.

I somras slutade Radio AF sända på FM-bandet. Programmen sänds nu uteslutande på nätet i podcastform.
– Tablå är inte så hett längre. De som lyssnar på programmen, lyssnar på dem i podcastform. Nu när vi inte har FM-sändningar längre har vi fått pengar över och jobbar med en nyare och bättre hemsida, säger Radio AF:s vice stationschef Lina Asp.
– Vi var den första studentradion på FM-bandet och även den första att lägga ner det. Nu är vi först med att bara sända på webben. Vi vågar ligga i framkant.

46 olika program
Under våren kommer 18 nya program att presentera sig. Politiska intervjuprogrammet Hårt snack, musiknischade TBA och ett program om sex, Knullespondenterna, är några av de nya koncepten. Sammantaget finns det 46 olika program i Radio AF:s vårtablå.
– Det ska vara en bra blandning. Det är lite mer nischade grejer, inte så breda och generella program. Vi kan utgå från vad man själv tycker är kul och göra supersmala program. Det är mångfalden som är inne, säger Lina Asp.
Vilket program ska lyssnarna lyssna mest efter?
– Nyhetsprogrammet Magasinet, som vann priset som bästa närradioprogram 2013, är alltid ett bra tips.

Ingen sport
Men det finns luckor i mångfalden. Bland de 46 olika programmen sänds bara två av dem på andra språk än svenska och inget av programmen har riktat in sig på sport.
– Det är dåligt med sportprogram. Vi har haft fotbollsprogram och sådant tidigare. Jag tror att efterfrågan finns, men jag vet inte om studenter är intresserade av sport, säger Lina Asp.

Inför varje termin håller Radio AF en grundkurs i radioproduktion. Kursen hålls på svenska och exkluderar många utbytesstudenter som är intresserade av studentradioskapande.
– Vi jobbar för att det ska vara fler internationella studenter på kanalen. Det är bestämt att vi ska försöka lösa ett enklare upplägg för utbytesstudenterna som vill sända radio, säger Lina Asp.

En heltidare
Radio AF har en heltidsarvoderad anställld – i övrigt bygger organisationen på ideella krafter. Något som Lina Asp tror kan göra kanalen till landets bästa närradio igen.
– Det är något väldigt speciellt med ideellt arbete. Det är det fina med studentradio i allmänhet. Man gör detta för att ha något att vara stolt över, säger Lina Asp och lägger till:
– Vi är också större och mer etablerade än Uppsala.