Det ska vara kul att bli äldre

- in Nyheter

Advanced style är mycket mer än bara tjusiga kläder och modelejon i New York. Det är dokumentär som porträtterar coola damer och som på många sätt är feministisk.

Advanced_Style_Dogwoof_Documentary_Films[1]Ari Seth Cohen startade bloggen Advanced style och nu har det hela blivit dokumentär. Damerna som Cohen tillsammans med Lina Plioplyte, som regisserat dokumentären, lyfter fram, är balla kvinnor i New York. De är mellan 62-95 år och har ett brinnande intresse för kläder, smycken, accessoarer och allt annat krims och krams som går att ha på sig. Det är så de uttrycker sig. Det är sju väldigt kreativa kvinnor, vilket blir mer än bevisat när en av dem, Ilona Royce Smithkin, berättar och visar hur hon klipper av hår från huvudet för att bygga ihop extremt långa och eldröda lösögonfransar. Hon är 93 år.

Vi får lära känna damerna genom deras berättelser om sina liv och relationer till kläder. Och många av kvinnorna har inte levt traditionella liv eller styrts av normer – få av dem har familj eller barn, de har funnit sina nöjen i vänner, jobb och såklart, mode.

Advanced style är kvinnor som vågar sminka sig för mycket, ta ut svängarna ordentligt när det kommer till mode och trotsar många av de normer som följer med åldern. Utan att explicit diskutera mycket om skönhetsideal är det någonstans det absolut tydligaste budskapet – att dagens ideal är skruvade och snäva. Dessa damer lyfter jag på hatten för och säger tack. Tack för att ni får mig att se fram emot att bli långt över 70 och utmanar förlegade idéer om skönhet och åldrande!

Tips tips! Kolla in instagramkontot advancedstyle för tjusiga bilder och inspiration.

About the author

Camilla Göth är reporter på Lundagård sedan januari 2015.