Hälsning gillades av tusentals

- in Studentliv
@Casper Danielsson

Fredagens Hälsningsgille var sedvanligt populärt och drog full borg.
– Gillet är en bra grej, man får en känsla av vad nationerna kan erbjuda, säger besökaren Antonio Divkovic.

Universitetets nye rektor Torbjörn von Schantz öppnade fredagens Hälsningsgille med sitt första tal till novischerna. Han hälsade de ”efterlängtade studenterna” välkomna till deras eget hus AF-borgen. Först efter att tagit retoriska omvägar kring vikten av rättighetslistor och att svara på digitala kursutvärderingar, gav rektorn tummen upp och förklarade gillet öppet.

Elias Hermansson och Daniel Hermansson hade en riktigt bra eftermiddag på Hälsningsgillet. Foto: Lukas J. Herbers
Elias Hermansson och Daniel Hermansson hade en riktigt bra eftermiddag på Hälsningsgillet. Foto: Lukas J. Herbers

Full charmoffensiv
Väl inne i AF-borgen väntade företag, nationer, kårer och andra studentorganisationer med full charmarsenal. 22-årige psykologistudenten Daniel Hermansson fattade vitsen.
– Gratissakerna är en bra morot för att ta sig hit, men jag letar också efter en organisation att engagera mig i, säger han.

Kusinen Elias Hermansson var på samma spår, om än lite mindre hoppfull.
– Jag letar efter nåt som fångar mitt intresse. Jag förväntar mig inte så mycket, men hoppas på det bästa, säger språkstuderande Elias Hermansson.

IKFF höll hov
Hälsningsgillet ger även snävare föreningar en brygga till den stora massan. Pia Lonakko stod i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihets, IKFF, monter och var överraskad av uppmärksamheten.

Pia Lonakko var imponerad över uppslutningen till gillet. Foto: Lukas J. Herbers
Pia Lonakko var imponerad över uppslutningen till gillet. Foto: Lukas J. Herbers

– Trycket av människor känns positivt – även för oss. Vi har fått ihop tio namnunderskrifter på 45 minuter, det är många som vill engagera sig, säger hon som annars pluggar master i statsvetenskap.

Som myror på socker
Annars var det minglet och gratissakerna som bidrog med den verkliga attraktionskraften. Socionomstudenten Nathalie Carlsson berättar:
– Jag är intresserad av kulturstudier och det vill jag ha information om. Men sen är jag ju också ute efter gratisgrejerna – man är ju ändå student, skrattar hon.

Antonio Divkovic, pluggar till musikproducent. Herman Arlemyr, skuggstudent. – Jag förväntar mig godis och att träffa folk som är i samma sits som jag. Det här en bra grej, det är bra att få en vibe av vad nationerna kan erbjuda, säger Antonio.
Antonio Divkovic, pluggar till musikproducent. Herman Arlemyr, skuggstudent.
– Jag förväntar mig godis och att träffa folk som är i samma sits som jag. Det här en bra grej, det är bra att få en vibe av vad nationerna kan erbjuda, säger Antonio.