Kärlek på studentvis

Alla hjärtans dag nalkas med stormsteg och kärleken ligger i luften. Lundagård har tagit tillfället i akt och har pratat med några lundensare om deras syn på denna kärlekens dag.

20140212 Alla Hjärtans Dag Marcus BornlidThea Holmlund, ordförande för Utrikespolitiska föreningens föreläsningsutskott.

Hur ser dina Alla hjärtans dag-planer ut?
– Jag ska faktiskt på en födelsedagsfest i goda vänners sällskap. Det känns ett bra sätt att fira alla hjärtans dag på.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
– Kärlek skulle jag inte säga att jag tror på. Mer intresse i sådana fall. Och jag tror att om man känner intresse vid första ögonkastet så finns det bra potential.

Har du något tips till alla lundensare därute som vill fixa en alla hjärtans dag-dejt, men som inte vet hur de ska gå tillväga?
– De kanske borde gå till Helsingkrona på fredag och skaffa sig ett hemsläp. De behöver inte bekymra sig över vad de ska säga, på Helsingkrona är de inte så noga. Säg bara att du gillar schlager så går du nog hem i stugorna.

20140212 Alla Hjärtans Dag Marcus Bornlid-3Casper Törnblom, förman för Studentafton.

Vad har du för planer för alla hjärtans dag?
– Jag ska faktiskt upp till en liten stuga i Järvsö i Hälsingland med min flickvän och två kompisar. Alltså ett annat par. Och det ska ju bli trevligt. Det blir en kärleksweekend. En kärleksresa.

Vilket är ditt mest romantiska alla hjärtans dag-minne?
– Jag har inga, jag har varit singel hela livet. Fram tills för ett år sedan. Så det är nu jag ska skapa mitt första romantiska alla hjärtans dag-minne. Innan har det ju bara varit ensamhet.

När insåg du att din flickvän var den rätta för dig?
– När jag var tolv år. Men sedan tog det mig tio år att bli ihop med henne. Jag har jobbat hårt för det här. Slitit. Men nu är det ju klart, jakten är över. Och det är ju skönt. Det är en trygghet att resan över.

20140212 Alla Hjärtans Dag Marcus Bornlid-2Clara Leanderson, ordförande för Lunds universitets politiska och ekonomiska förening.

Vad gör du för att komma in i alla hjärtans dag-taggen?
– Jag gör det faktiskt genom att fira med kompisar. Det startar redan under fredagen med en alla hjärtans dag-sittning med kärlekstema. Fri tolkning.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill maxa sitt alla hjärtans dag-firande?
– Om man nu vill fira Alla hjärtans dag, vilket alla kanske inte vill, så är ju det viktigaste att man firar med någon man tycker om. Och det behöver inte vara en pojk- eller flickvän. Det kan bara vara någon nära.

Tror du på livslång kärlek?
– Jag vet inte, men jag måste nog säga ja; jag har ju ändå en pojkvän. Men det är en svår fråga och livet är långt. Man vet aldrig vad som händer på vägen.

LUS-3Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus.

Hur ser din relation till alla hjärtans dag ut?
– Jag har väl ingen jätterelation till alla hjärtans dag, men jag tycker att det är mysigt. Och det är viktigt med kärlek. Men det är det väl alla dagar.

Är det Lus officiella hållning att det är viktigt med kärlek?
– Nä, vi har absolut ingen officiell hållning i kärleksfrågan. Men jag skulle utgå från att vi båda i presidiet tycker att det är viktigt. Och det ger en avslappnad inställning till livet.

I Born To Run sjunger Bruce Springsteen: ”I wanna know if love is wild, babe, I wanna know if love is real”. Som representant för Lunds studenter, vad hade du gett honom för svar på frågan?
– Absolut, det är den. Kärleken är ett ganska vitt begrepp och jag tycker att det ska få innefatta att det är både vilt och på riktigt.

author1_pic_smallAngelica Kauntz, kommunikationsansvarig FI Lund och utbildningspolitisk krönikör på Lundagård.

Vad gör du för att ladda upp inför alla hjärtans dag?
– Jag åker till Örebro i kväll. Vi har kongress med Feministiskt initiativ under Alla hjärtans dag-helgen, så det kommer att bli mycket kärlek. Vårt parti har ju liksom kärlek som sitt budskap, skulle jag säga. Det är i kärleken vi grundar vår politik. Kärleken är större än hatet.

Hur mycket betyder alla hjärtans dag som fenomen för dig?
– Inte så mycket skulle jag säga. Inte mer än studielöner, i alla fall.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Och vad är FI:s officiella hållning i frågan?
– Kanske, jag vet inte riktigt. Men jag tror att FI:s officiella hållning är att alla har kärlek inom sig. Och att de kan sprida den.

20140212 Alla Hjärtans Dag Marcus Bornlid-4Bo Hansson, docent i teologi

Hur kommer du fira alla hjärtans dag?`
– Jag kommer inte fira det.

Vad betyder alla hjärtans dag för dig?
– Ingenting.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
– Nej.

 

 

Text: Marcus Bornlid
Foto: Marcus Bornlid/Arkiv